Boeren verkeren na klucht over gif in onzekerheid

De kans wordt steeds kleiner dat boeren en tuinders nog lang kunnen blijven spuiten met een aantal landbouwgiffen die volgens hen onmisbaar zijn voor een goede oogst....

De PvdA heeft D66 uit een penibele situatie gered. D66 leek tot voor kort met CDA en VVD van plan de omstreden landbouwmiddelen voor zeker vier jaar te legaliseren.

Het Kamerlid Ter Veer, landbouwspecialist van D66, wilde de boeren en tuinders die tijd geven om te zoeken naar milieuvriendelijker alternatieven.

Zijn partij werd echter in verlegenheid gebracht door de zware kritiek van de milieubeweging op dat plan.

De stichting Natuur en Milieu wees op het verkiezingsprogramma van D66, waarin staat dat de giffen zo snel mogelijk moeten worden verboden. De partij dreigde daardoor ernstig verdeeld te raken.

De PvdA, die tot nu toe als enige grote partij voor een onmiddellijk verbod was, kwam daarop dinsdag met een voorstel aan D66: de giffen mogen nog twee jaar gebruikt worden, maar alleen door boeren die hebben bewezen dat zij aan zeer strenge milieueisen voldoen.

Dat voorstel werd dinsdag dankbaar overgenomen door de D66-fractie.

Het gevolg is dat CDA en VVD voor hun vierjarenplan nu alleen nog de steun hebben van SGP, GPV en RPF. Zij hebben samen 75 zetels en dus net geen Kamermeerderheid. Aan de andere kant staan PvdA en D66.

Zij hebben bij lange na geen meerderheid voor hun plan, want de Socialistische Partij en GroenLinks willen liefst met onmiddellijke ingang helemaal van de giffen af en houden daar vooralsnog aan vast.

Doordat de standpunten van de partijen steeds wijzigen, is het voor boeren en tuinders intussen niet meer duidelijk waar zij aan toe zijn.

Land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland noemt de gang van zaken in de Kamer 'onvoorstelbaar' en spreekt van een 'politieke klucht'. De organisatie dacht te kunnen rekenen op D66. 'Maar die partij is van haar geloof gevallen', zegt een woordvoerder.

Als de twee kampen in de Tweede Kamer er vandaag niet in slagen een compromis te bedenken, dreigt het slechtste scenario voor de tuinders: een onmiddellijk verbod. De giffen waar het om gaat zijn namelijk sinds deze zomer eigenlijk al verboden. Minister Pronk van Milieu gedoogde ze eerst, maar werd in juli door de rechter teruggefloten.

Juist op uitdrukkelijk verzoek van CDA, VVD én D66 wilde Pronk daarom zo snel mogelijk in de wet regelen dat het verbod nog vier jaar wordt uitgesteld. Omdat hij veronderstelde dat de nieuwe wet het zou halen, beloofde hij de Kamer ook dat boeren die op dit moment de giffen gebruiken nog even niet beboet worden.

Als de Kamer geen akkoord bereikt, blijft het verbod van de rechter van kracht. De Kamer debatteert vandaag verder. Pronk wilde dinsdag nog niets kwijt over een mogelijke oplossing. Wel zei hij dat de Kamer zich moet realiseren dat tuinders 'niet de dupe mogen worden van ingewikkelde besluitvorming'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden