Commentaar

Boeren moeten zich gewoon verzekeren

De overheid moet gedupeerde boeren alleen te hulp komen als het om onverzekerbare risico's gaat.

Pieter Klok
Gebroken glas bij tuinbouwbedrijf Groenco na fikse hagelbuien. Beeld anp
Gebroken glas bij tuinbouwbedrijf Groenco na fikse hagelbuien.Beeld anp

Er is - op strandpaviljoenhouders na - geen sector zo afhankelijk van het weer als de landbouw. Eén overstroming of een flinke hagelbui kan de oogst van een heel jaar vernietigen. Door het onstuimige weer van vorige maand werd volgens landbouworganisatie LTO in totaal een half miljard euro schade geleden.

In de vorige eeuw was het gebruikelijk dat de boeren na een dergelijke calamiteit hun hand ophielden bij de overheid. Vooral het CDA was nooit te beroerd hen te hulp te schieten. In 2002 besloot de toenmalige minister van Landbouw Cees Veerman dat slecht weer moest worden beschouwd als een gewoon ondernemersrisico, waartegen de agrariërs zich net als iedere andere ondernemer moesten verzekeren. Om het leed iets te verzachten beloofde hij dat hij een groot deel van de premie zou betalen.

Het was niet voldoende om de land- en tuinbouw over de streep te trekken. Slechts 10 procent van de akkerbouwers en 30 procent van de fruittelers heeft zich verzekerd. De gevolgen zijn desastreus. De schade van een half miljard moet nu grotendeels door de boeren zelf worden gedragen. Velen zullen dat niet overleven.

LTO vindt dat de overheid alsnog te hulp moet komen. Het weer is geen gewoon ondernemersrisico, betoogt de organisatie. De extreme weersomstandigheden worden deels veroorzaakt door het broeikaseffect en daarvoor is Nederland collectief verantwoordelijk.

Bovendien zijn sommige risico's onverzekerbaar. Een overstroming valt vaak niet onder de dekking. Dat is extra pijnlijk als een bedrijf overstroomt doordat het waterschap er niet in slaagt het overtollige regenwater goed af te voeren. Is de overheid in zo'n geval niet verantwoordelijk?

Het is ongewenst dat de overheid als vanouds de portemonnee trekt, maar het is te makkelijk de verantwoordelijkheid helemaal naar de boeren en verzekeraars te schuiven. De overheid moet continu blijven kijken of de premies - door de klimaatverandering bijvoorbeeld - niet te hoog worden en of de verzekeraars nog wel voldoende bereid zijn de schade te dekken.

De boeren moeten evenwel ook naar zichzelf kijken en zich gewoon verzekeren, zodat de overheid alleen te hulp hoeft te komen bij calamiteiten die niet te verzekeren zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden