Boeren kritiseren mestakkoord coalitiefracties

Het mestakkoord dat de regeringsfracties van PvdA, VVD en D66 deze week sloten is 'onacceptabel' voor de boeren. Voorzitter Mares van het Landbouwschap vindt dat de fracties 'te veel de milieulijn volgen en te weinig oog hebben voor de sociaal-economische consequenties'....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De coalitiepartijen zijn het deze week eens geworden over het beleid dat de komende jaren moet worden gevoerd om het mestoverschot terug te dringen. De drie fracties willen alle landbouwgrond gaan laten bemonsteren. Op grond daarvan moet bepaald worden hoeveel mest er mag worden uitgereden.

Tegelijkertijd wordt geleidelijk aan, te beginnen bij de intensieve veehouderij, de aangifte over de mineralenstromen op het bedrijf verplicht.

De drie fracties doorbreken met hun akkoord de impasse die was ontstaan over aanscherping van het mestbeleid. De ministers van Landbouw en van Milieubeheer, de VVD'er Van Aartsen en PvdA-minister De Boer, zijn al weken in overleg, maar boekten nog geen enkele vordering. Beiden laten weten dat 'alle suggesties welkom zijn', maar dat het plan van de drie fracties hen er niet van zal weerhouden door te werken aan een eigen notitie.

Struikelblok in het moeizame overleg tussen Landbouw en Milieubeheer was steeds het uitgangspunt dat er één 'verliesnorm' zou moeten komen voor de hoeveelheid mest die boeren méér op hun land mogen uitrijden dan het gewas dat erop groeit aan kan.

De coalitiefracties hebben nu bedacht drie verliesnormen in te voeren. Daartoe moet alle landbouwgrond in drie categorieën worden ingedeeld.

Monsters moeten uitwijzen of de hoeveelheid fosfaat die al in de grond zit hoog, normaal of laag is. Op grond in de eerste categorie mag per jaar nog maar tien kilo fosfaat per hectare te veel worden uitgereden. Voor de 'normale' en de 'lage' categorie zijn die cijfers respectievelijk dertig en vijftig kilo.

Deze normen gaan het Landbouwschap veel te ver. De boeren vinden dat een verliesnorm van vijftig kilo fosfaat per hectare de ondergrens is. Verder vindt de agrarische sector het systeem van grondbemonstering omslachtig en onbetrouwbaar.

Voor de melkveehouderij en de akkerbouw zullen minder strenge regels gaan gelden. Zij moeten de aanvoer van mineralen op het bedrijf gaan registreren en mogen in het jaar 2000 niet meer dan honderd kilo per hectare gras- of bouwland aanwenden. Geleidelijk aan gaan voor deze bedrijven ook de strengere regels van de intensieve veehouderij gelden.

De drie coalitiepartijen hebben nog niet aangegeven of een overheidsinstantie dan wel de boer zelf de landbouwgrond moet gaan bemonsteren. Evenmin is duidelijk wanneer de fosfaattoestand van de grond laag, normaal of hoog geacht zal worden. De fracties schrijven wel: 'We kunnen geen norm voor onze verantwoording nemen waarvan we zeker weten dat het milieu blijvend en in toenemende mate belast wordt.'

Oppositiepartij CDA vraagt zich af waarop de coalitiefracties hun verliesnormen baseren. 'Normen uit de losse pols, zonder enige wetenschappelijke onderbouwing leiden tot onzekerheid en ondergraven het noodzakelijke draagvlak bij de boeren zelf.' Het CDA pleit daarom voor 'haalbare en betaalbare mestnormen'.

De Stichting Natuur en Milieu is positief over de plannen van de drie coalitiefracties. Wel wijst de organisatie erop dat ook het gebruik van stikstof aan banden moet worden gelegd.

Ook vindt Stichting Natuur en Milieu dat er nog een vierde categorie voor ernstig overbemeste grond moet worden ingevoerd. Daar zou de verliesnorm op nul moeten worden gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden