Boeren en dijken gaan gebukt onder droogte

Het is vanaf vandaag voor een groot deel van de boeren die deel uitmaken van het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe verboden om water op te pompen uit sloten, beken en kanalen. Ook worden veendijken extra gecontroleerd.

null Beeld anp
Beeld anp

Het zogeheten onttrekkingsverbod voor boeren houdt in dat dit water niet gebruikt mag worden om akkers en weilanden te besproeien. Reden is de aanhoudende droogte, zo meldt de Unie van Waterschappen (UVW).

Het verbod geldt voor een periode van acht weken. Het gaat alleen om de gebieden die geheel afhankelijk zijn van regenwater en kwelwater (grondwater dat onder druk uit de grond komt) en van het Apeldoorns kanaal. Voor polders waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, de Nederrijn en de randmeren geldt het verbod niet.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanhoudende droogte

Tot dusverre hadden alleen boeren in het in het zuiden van Nederland te maken met het verbod. Waterschappen Dommel, Aa & Maas, Brabantse Delta en Peel- en Maasvallei kondigden voor een deel van Brabant en Limburg de afgelopen weken verboden af.

Door de aanhoudende droogte stagneert de afvoer van verschillende watergangen. Als dan nog meer water wordt onttrokken, gaat de waterkwaliteit verder achteruit en wordt de natuur onherstelbaar beschadigd.

Een week geleiden sprak de UVW in een persbericht nog van 'ernstige droogte'. Wel zijn de watersystemen bij de waterschappen, ondanks het grote neerslagtekort, nog goed op orde, stelt de organisatie. 'Als de droogte gedurende de maand juli op deze wijze aanhoudt, bereiken we de droogtesituatie van 1976.'

null Beeld anp
Beeld anp

Veendijken extra gecontroleerd

Verder worden op diverse plaatsen in Nederland veendijken de komende tijd extra gecontroleerd op barsten en scheuren. Als het gedurende een lange periode droog is, nemen de dijken te weinig water op en bestaat de kans dat ze het gewicht van rivierwater niet meer aankunnen, aldus de UVW.

Veendijken zijn er in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. In de provincie Utrecht bijvoorbeeld gaat het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden dagelijks 45 veendijken controleren op scheuren en barsten opdat ze niet breken of gaan schuiven. De dijken hebben een kern van veen en door droogte kan er water onder terechtkomen. De dijk kan dan gaan drijven op het water en zelfs scheuren.

In augustus 2003 zorgde een dijkdoorbraak in het Utrechtse Wilnis voor grote overlast. Zo'n 2000 inwoners moesten worden geëvacueerd. In de wijk Veenzijde stond het water op sommige plaatsen meer dan een halve meter hoog. De dijken worden tegenwoordig extra gecontroleerd als er een groot tekort aan neerslag is. 'Met ploegjes van twee man gaan we de dijken langs om te kijken of er scheuren zijn en of er veranderingen in de scheuren zijn. We zijn al begonnen in de meest gevoelige gebieden', aldus een woordvoerder van de unie.

Als het nodig is worden maatregelen genomen. 'De dijken kunnen beregend worden of kunnen versterkt worden met ballastmateriaal zoals zand. Maar de verwachting is dat ze veilig zullen zijn. De controle is vooral een voorzorgsmaatregel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden