Boeren anticiperen op eind melkquota

Nederlandse boeren bereiden zich massaal voor op wat ze onderling al 'bevrijdingsdag' noemen: de afschaffing van het melkquotum op 1 april 2015. De melkveestapel groeit gestaag terwijl het aantal vleeskalveren daalt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

AMSTERDAM - Dit blijkt uit de jaarlijkse landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds Brussel aankondigde de melkquota los te laten, zijn Nederlandse melkveehouders gaan investeren in grotere stallen. Brussel voerde de quota in 1983 in om een einde te maken aan de boterbergen en melkplassen. Geprikkeld door de landbouwsubsidies produceerden Europese boeren fors meer melk dan consumenten vragen.

De wereldwijd gestegen vraag naar melk maakt het quotum nu overbodig. Vooral in opkomende economieën als China, India, Turkije en Rusland wordt fors meer melk gedronken dan een paar jaar geleden. Lokale boeren kunnen de vraag niet bijbenen, in China wordt melk van eigen bodem door diverse gifschandalen bovendien gewantrouwd.

De nieuwe koestallen worden geleidelijk bevolkt door nieuwe koeien. Met krap een jaar te gaan tot de afschaffing van het door boeren gehate melkquotum is het aantal melkkoeien in Nederland met 19 duizend toegenomen tot 1,6 miljoen dieren. Daarnaast telt Nederland 62.500 jonge fokkoeien meer dan een jaar geleden. In totaal herbergt Nederland nu zo'n 4 miljoen koeien, 2 procent meer dan een jaar eerder.

De groei van de melkveestapel is volgens deskundigen pas het begin van de expansiegolf. Dankzij de introductie van allerlei hightech-meetsystemen blijven melkkoeien tot op steeds hogere leeftijd productief. Gemiddeld leeft een Nederlandse melkkoe nu zes jaar, maar innovatieve boeren weten hun beesten al twee keer zo lang in leven te houden. Om melk te blijven geven moet een koe elk jaar een kalf werpen. Hoe langer een koe in leven blijft, hoe meer nakomelingen de koe krijgt en hoe sneller de veestapel groeit.

Het totale aantal land- en tuinbouwbedrijven is het afgelopen jaar opnieuw met 3 procent afgenomen tot 65 duizend. Aan het begin van deze eeuw telde Nederland nog bijna 100 duizend boeren en tuinders. De boerenbedrijven die overblijven worden steeds groter. Alleen boeren die op grote schaal kunnen produceren, kunnen de concurrentie met de wereldmarkt aan.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden