Boer weet grote stap niet te zetten en schaatst weer naar vierde plaats

AMSTERDAM - De ene dag leek Margot Boer uitzicht te hebben op de wereldtitel sprint, de volgende dag eindigde de 28-jarige schaatsster weer op de plaats die aan haar loopbaan lijkt gekleefd: vierde. Nagano bracht Boer niet het geluk dat haar eigen coach Marianne Timmer daar in het verleden trof.

De vierde plaats is de vervelendste klassering, de houten medaille. Blik zeggen sommigen. Het is niks in de ogen van de mannen en vrouwen die zich op het erepodium focussen. Sommigen vinden in dat verband de tweede plek zelfs een waardeloze positie. 'Ik was nog liever vierde geworden', zeggen ze dan.

De immer weinig opgewonden Boer zal zulke aanmatigende woorden niet snel gebruiken. Zij werd op de Olympische Winterspelen van Vancouver (2010) tweemaal vierde, op de 500 en de 1.500 meter. En bij de WK sprint (over 500 en 1.000 meter) werd ze zondag in Nagano voor de derde keer in haar loopbaan vierde.

In Moskou 2009 was die klassering er voor het eerst voor de vrouw met de extreem lange benen die zo lastig onder het ranke lijf passen. Die vierde plaats op het kunstijs van Krilatskoje gold toen nog als een verrassing. Twee jaar later was ze, in Heerenveen, opgeschoven naar brons. Boer was toen een gevestigde waarde geworden en had zich met de teamgenoten Timmer en Gerritsen aan een nieuw team, Liga, verbonden. Ze verliet coach Jac Orie.

In 2012, in Calgary, deed ze alweer een stapje terug. Boer werd vierde op de Olympic Oval, met twee Chinese rijdsters voor zich. Nagano 2014 sloot daar naadloos bij aan. Ook hier werd Jing Yu, een vlieggewicht uit het steenkoude oord Harbin, wereldkampioen en betrad Hong Zhang, als tweede, ook het erepodium.

Voor de slotafstand, de tweede 1.000 meter van het weekeinde, stond Boer nog tweede. Ze waande zich veilig. 'Ik heb wat voorsprong gepakt op de nummer drie. Ik ga nu op de 1.000 voor het hoogst haalbare: de afstand winnen en mijn tweede plek veiligstellen', sprak ze zondag tegen de website schaatsen.nl.

De eerste positie van Yu was met een achterstand van 1,12 seconden buiten bereik, wist ze. Zij moest Hong Zhang en de titelverdedigster Heather Richardson van zich afhouden. Dat lukte niet, omdat de Amerikaanse drie weken voor de Olympische Spelen haar kracht op 'haar' 1.000 meter wenste te showen. Richardson benaderde het baanrecord van Nesbitt tot op enkele honderdsten.

Boer zelf viel tegen in de slotrit tegen Jing Yu. Die koerste, na een ijzersterke 500, op lijfsbehoud. Boer, laat gearriveerd in Nagano, kon niet beter. Het lichaam wilde bij de vierde beproeving niet meer wat de geest wenselijk achtte. Met haar 1.16,13 minuten, 0,8 seconde langzamer dan zaterdag, viel ze juist buiten de medailles. Ze had 1.15,98 moeten schaatsen.

Bij de huldigingen na elke afstand stond Boer vier keer op het erepodium in Nagano. Bij de huldiging voor het eindklassement kon ze in de kleedkamers blijven, balend dat het haar niet was gelukt een grote stap in haar carrière te zetten.

In kleine kring heeft Boer aangekondigd dat dit vrijwel zeker haar laatste seizoen is, maar als Nederlandse beste sprintster is het verleidelijk door te gaan. Bovendien herstelt Boer zich sterk van een uiterst mager pre-olympisch seizoen. Daarin kampte zij met relatieperikelen die haar sportprestaties beïnvloedden.

Boer eindigde in 2013 als zevende op de WK sprint. Ze werd in Salt Lake City overvleugeld door teamgenoot Thijsje Oenema die nu, na een ernstige ziekte, een tegenvallend jaar doormaakt en in Nagano zevende werd. Oenema is er in Sotsji niet bij. Boer rijdt daar de 500 en de 1.000 meter en zal daarna ongetwijfeld de rekening opmaken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden