Boer kan goed verdienen aan natuur

Boeren moeten geld gaan verdienen aan de natuur. Als het aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en researchgroep Alterra ligt, niet zo'n beetje ook....

Van onze verslaggeefster

Hoe dat kan, staat in het dinsdag gepresenteerde rapport Boeren voor natuur, geschreven door onder anderen de ecoloog A. Stortelder (Alterra) en de econoom R. Schrijver van het Landbouw Economisch Institituut. Een boer die veel natuur op zijn bedrijf toelaat, krijgt een hoge uitkering uit het Groenfonds, dat door de overheid wordt gevuld.

Sinds de agrariërs door bijna alle plagen zijn getroffen, wordt steeds meer nagedacht over alternatieve inkomsten voor boeren naast de klassieke landbouw en veehouderij. Ook prof. C. Veerman, voorzitter van de raad van bestuur van de universiteit, deelt de opvatting in het rapport. 'Er ontstaat een tweede hoofdstroom van boeren die niet voor de wereldmarkt, maar voor landschap en natuur werken.'

De onderzoekers onderscheiden drie soorten landbouwbedrijven: grootschalige en hoog technologische, landschapsgerichte bedrijven en natuurgerichte landbouwbedrijven. De eerste boer houdt zich verre van de natuur en krijgt dan ook geen vergoeding. In het tweede type bedrijf wijst de boer een deel van zijn land aan voor landschapselementen, zoals houtwallen en poelen. Daarvoor krijgt hij een vergoeding, gebaseerd op de waarde van de grond.

In het op natuur gerichte bedrijf wordt de bedrijfsvoering volledig gericht op de natuur door geen kunstmest op de akkers te strooien en het vee niet met krachtvoer tot topprestaties te dwingen. Het weiland wordt bloemrijk grasland en het waterpeil wordt verhoogd, zodat bomen en planten weelderiger groeien. Houtsingels en moerasruigten worden hersteld.

Op deze manier wordt volgens de onderzoekers de natuur in Nederland met behulp van boeren flink uitgebreid. Zou de overheid die grond moeten kopen en vervolgens door natuurbeschermingsorganisaties, zoals Natuurmonumenten, laten beheren dan kost dat twee keer zoveel: zo'n 85 duizend gulden per hectare.

Die gedachte vormt de crux achter het vergoedingensysteem. De overheid stort eenmalig een flinke som geld in een Groenfonds. Dit fonds betaalt uit de rente de vergoedingen aan de boeren, overeenkomstig hun inspanningen voor landschap en natuur. De bureaucratische rompslomp blijft beperkt, omdat boeren een contract tekenen en er dan voor de rest van hun leven aan vast zitten.

J. de Boer van Natuurmonumenten toont zich niet afkering van deze benadering. Maar het mag niet ten koste gaan van het natuurbudget voor zijn organisatie. Ook J. Roemaat van de Gelderse LTO reageert enigszins sceptisch. 'Interessante denkbeelden. Maar het heeft alleen zin als aaneengeschakelde bedrijven voor natuur en landschap kiezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden