Boemerang

Op 7 september 2011 drukte de Financial Times een ingezonden stuk af van Mark Rutte en Jan Kees de Jager, premier en minister van Financiën. Het was een pittig pleidooi voor het aanpakken (excuses voor het woord, maar dit speelt in de dagen van het gedoogding en van zaken 'keihard aanpakken') van eurolanden met ontsporende begrotingstekorten. Het duo bepleitte onder meer een onafhankelijke commissaris bij de Europese Commissie met speciale, directe macht om lidstaten tot de orde te roepen.

Het voorstel ging door het gebruikelijke Europese circuit van armpje drukken, weghonen, mais non zeggen en hengelen naar het verlossende hoofdknikje van Angela Merkel. Maar toen was hij er: supercommissaris Olli Rehn met een kerstboom aan bevoegdheden. De man die in Rome en Athene de zweep kan leggen over de ruggen van Zuideuropeanen met doorlopende wenkbrauwen die ons goeie geld schaterlachend in de Middellandse Zee smijten.

In de FT schreven ze het zo: 'Afspraak is afspraak. We moeten voorkomen dat landen ongestraft de regels kunnen overtreden, waarna landen die zich wél aan de afspraken houden de rekening moeten betalen.' Zo, dat hebben we deksels knap verwoord, zeiden Mark en Jan Kees tegen elkaar.

Gisteren herinnerde HetFinancieele Dagblad eraan waar de Tweede Kamer en het kabinet met hun felbegeerde begrotingstsaar óók voor getekend hebben: binnenkort wordt een permanente Europese ambtenaar gestationeerd in Den Haag, met de groeten van Olli Rehn.

Vanaf half februari op het Binnenhof: de boemerang.

Het FD weet dat hij Jean-Luc Annaert heet en uit het Franstalige deel van België komt. Uit Thessaloniki of een Zuid-Italiaans kustplaatje was misschien nog leuker geweest, maar Wallonië komt aardig in de buurt.

De boemerang komt neuzen op ministeries. Tegen Melanie Schultz zeggen dat er best een snelweg van haar begroting af kan. Aan Lodewijk Asscher uitleggen dat een pensioenleeftijd van 69 ook heel fatsoenlijk is. Stef Blok toesissen dat hij haast moet maken met het uitkleden van de hypotheekrenteaftrek.

In het voorjaar al moet de boemerang cijfers doorfaxen naar Rehn. De Raad van State waarschuwde onlangs dat het niet bijdraagt aan de democratische controle als de Tweede Kamer vervolgens tot Prinsjesdag wacht om iets van de Rijksbegroting te vinden. Nu al is Prinsjesdag een toneelstukje, omdat Frits Wester meestal drie weken tevoren met de complete Miljoenennota staat te wapperen, of anders wel een ambtenaar de link hiervindtudevertrouwelijkecijfers.nl behulpzaam rondtwittert. Straks moet de Kamer in april al in actie komen, wil het nog iets te zeggen hebben.

Actie vanuit de Kamer beperkt zich tot dusver evenwel tot schuimbekken door de PVV. Op 7 september 2011 zat Geert Wilders nog stevig op het pluche van zijn gedoogtroon, maar de begrotingstsaar kon hij niet voorkomen. Hij kon gisteren wel serieus bedoelde Kamervragen stellen: 'Bent u van plan deze EU-spion met pek en veren terug naar Wallonië te sturen? Zo neen, waarom niet?'

Uit een diepe la op een ministerie viste ik, verstopt tussen een stapel rapporten van ProRail met het stempel 'Niets over zeggen tegen de Tweede Kamer' erop, het Handboek voor de Hedendaagse Verzetsheld . Daaruit de volgende tip: mocht u de Waalse spion zien dolen rond het Binnenhof, in de ogen de hulpeloze blik waaraan men de verdwaalde mens herkent, wijs dan resoluut richting de Bosjes van Poot en zeg: 'Ici est la gare'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden