Boeman en Motorola nemen de benen

'De ratten verlaten het zinkende schip!', kraait een Oekraïense krant opgewonden. Aanleiding is het nieuws dat Aleksandr Borodaj, de 'premier' van de 'Volksrepubliek Donetsk' (DNR) die de rebellen hebben uitgeroepen, naar Moskou is vertrokken. Ook enkele andere leiders van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne zitten in het buitenland.

AMSTERDAM - Borodajs tripje naar Moskou kwam maandag aan het licht, toen 'vice-premier' Vladimir Antjoefejev van de DNR onthulde dat hij tijdelijk de leiding heeft over de rebellenrepubliek. Volgens Antjoefejev is Borodaj op een 'humanitaire' missie naar Moskou. Antjoefejev, een Russische ultra-nationalist die in Letland wordt gezocht wegens moord, was jarenlang minister van veiligheid in de rebellenrepubliek Transdnjestrië in Moldavië.


Borodajs vertrek naar Moskou komt op een moment dat de rebellen juist onder zware druk staan van de Oekraïense troepen. Op Twitter werd zijn 'verdwijning' dan ook meteen uitgelegd als een teken dat de rebellenrepubliek op instorten staat.


Om verdere speculaties te voorkomen verscheen de militaire commandant van de rebellen, Igor Girkin alias Igor Strelkov, op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. Hij gaf toe dat zijn troepen vanuit het noorden en het zuiden werden aangevallen door zwaarbewapende Oekraïense troepen. Ook beweerde hij dat zijn troepen 'huurlingen met een negroïde uiterlijk' hadden gedood, waarmee hij kennelijk wilde suggereren dat de VS aan de kant van Kiev meevechten.


Met zijn acht minuten durende persconferentie wilde Strelkov echter vooral laten zien dat de rebellenleiders niet de benen hebben genomen. Een medewerker van Borodaj verzekerde nog eens dat zijn baas binnenkort weer in Donetsk zal opduiken.


Dat kan niet worden gezegd van Denis Poesjilin, tot voor kort de voorzitter van de Opperste Sovjet (het parlement) van de Volksrepubliek Donetsk. Poesjilin, die enkele jaren geleden nog werkte voor het piramidefonds MMM waarin tienduizenden burgers hun geld hebben verloren, zit al een maand in Moskou. Onduidelijk is of hij nog zal terugkeren naar het rebellengebied: twee weken geleden legde hij, mogelijk onder druk van zijn collega's, het voorzitterschap van het rebellenparlement neer.


Een andere prominente figuur uit de rebellenbeweging die de benen lijkt te hebben genomen, is de kozak Aleksandr Mozjajev, ook wel bekend als Babaj oftewel Boeman. Babaj, die in Rusland tot een volksheld was uitgegroeid, is na de val van het rebellenbolwerk Kramatorsk, begin vorige maand, naar de Krim vertrokken, samen met enkele ander kozakkenstrijders. Nog geen twee maanden geleden beloofde hij dat hij naar Kiev zou komen om persoonlijk met de Oekraïense president Porosjenko af te rekenen.


Ook de populaire rebel Arsen Pavlov, bijgenaamd 'Motorola', zit op de Krim. Aanhangers van de rebellen bezweren dat Motorola, een automonteur die uit de Russische stad Rostov afkomstig is, niet is gevlucht. Volgens hen is hij op huwelijksreis naar het door Moskou geannexeerde schiereiland. De rebel trouwde eerder deze maand met een pro-Russische activiste uit oost-Oekraïne, hoewel hij onlangs nog tegenover een ultranationalistisch blad verklaarde dat zijn vrouw en 5-jarige zoontje in Rostov op hem wachten.


De rebellen zitten het meest in hun maag met de vraag waar Igor Bezler, bijgenaamd 'Bes' oftewel 'Duivel', uithangt. Bezler voert het bevel over de rebellen in de stad Horlivka (Russisch: Gorlovka), maar twitteraars melden dat hij de benen heeft genomen uit de stad nadat zijn hoofdkwartier aan puin was geschoten door de oprukkende Oekraïense troepen.


Of dat ook werkelijk het geval is, valt niet te achterhalen. Oekraïense media kloppen de berichten over de 'vlucht' van de rebellenleiders waarschijnlijk op om verwarring te zaaien in de gelederen van de rebellen. De hoop is dat zij gedemoraliseerd zullen raken door de berichten dat hun leiders eieren voor hun geld hebben gekozen en zichzelf in veiligheid hebben gebracht, voordat de Oekraïense vijand aan de poort staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden