Update

Boekhoudster Parnassia veroordeeld

De rechtbank in Den Haag heeft een voormalige boekhoudster van de psychiatrische zorginstelling Parnassia uit Den Haag veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens oplichting.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De vrouw (25) zorgde ervoor dat bedrijven een bedrag van ongeveer 2,3 miljoen euro kregen uitbetaald van Parnassia voor werkzaamheden die ze niet hadden verricht.

De politie heeft het ontvreemde geld van de zorginstelling nooit meer kunnen terugvinden.

Spooknota
De vrouw werkte in 2008 enkele maanden als uitzendkracht op de administratie van Parnassia. Ze zou in die tijd in totaal 37 spooknota's hebben ingevoerd in de boekhouding.

De vrouw spreekt de beschuldigingen van oplichting tegen. Volgens haar advocaat kunnen ook andere medewerkers van de administratie de strafbare feiten hebben gepleegd.

Fraudegeld
Uit persoonlijk aantekeningen die in het bureau van de verdachte en bij haar thuis gevonden werden, blijkt volgens de rechtbank echter dat zij de oplichting heeft gepleegd. In die aantekeningen stonden namelijk de gegevens van de bedrijven waarnaar het fraudegeld moest worden overgemaakt. Volgens de rechtbank speelde de verdachte een cruciale rol in de oplichting van Parnassia.

De opgelegde straf is niettemin lager dan de strafeis van het OM. De officier van justitie vorderde twee weken geleden tijdens de strafzitting een celstraf van 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden