'Boekhouder als paus' was laatste uitzend-mohikaan

Met het vertrek van Gert Smit raakt Vedior een devoot katholiek kwijt - charmant, adept van Anton Dreesmann. Maar hij bleef ook de register-accountant die op de centen lette....

TOEN VEDIOR begin 1997 bijna rond was met de overname van Bis, overleed de topman van deze Franse uitzendreus. Gert Smit ging naar diens begrafenis in Parijs. De Vedior-topman hield zich tijdens de plechtigheid weliswaar bescheiden afzijdig, maar zijn komst maakte veel indruk op de nabestaanden. De overname slaagde.

Het voorval tekent Gert Smit (52) zoals de meeste buitenstaanders hem kennen: uiterst charmant, vriendelijk, bescheiden. 'Dat helpt als je mensen wilt aannemen of overnames doet', zegt een ingewijde. 'Maar het is meer buiten- dan binnenkant.'

Smit werd als topman geen bekende verschijning - een bewuste keuze, zei hij in het blad Elan. 'Natuurlijk is het zo dat de trend voorschrijft dat bij een bedrijf een gezicht hoort en dat die bestuursvoorzitter de taak heeft zich stevig te profileren. Maar ik geloof niet in de wetmatigheid dat het altijd het beste is voor de onderneming.'

De donderdag opgestapte topman van Vedior, vader van drie kinderen, ondernemerszoon, is een keiharde werker die recepties haat, en liever op bedevaart gaat of thuisblijft in Castricum. Als kind zou hij er al van gedroomd hebben topman te worden van een beursgenoteerd fonds.

Zijn eerste gedroomde topfunctie bekleedde hij bij de Esmil Groep, onderdeel van Hoogovens. In 1985 begon hij bij het warenhuisconcern Vendex, waar hij tussen 1990 en 1997 deel uitmaakte van de raad van bestuur. Smit was er verantwoordelijk voor de uitzend- en schoonmaakdiensten (ASB, Vedior en Abilis). Die dienstenpoot ging op 5 juli 1997 naar de beurs als Vedior, waarvan Smit bestuursvoorzitter werd. In een paar jaar tijd bereikte Vedior een plaats in de wereldwijde topvijf van uitzenders.

Het nieuwe uitzend- en schoonmaakconcern nam de katholieke nestgeur van moeder Vendex mee. 'Vedior is vanaf het begin een katholieke organisatie geweest, inclusief het leerstuk van de onfeilbaarheid van de topman', oordeelt een ingewijde. 'Smit had weinig gevoel voor andermans meningen en versloeg zijn eigen medewerkers op hun terrein', vertelt een ander.

Binnen Vedior typeren sommigen hem als 'de boekhouder als paus'. Als topman bleef hij de register-accountant die volledig op beheersing van de kosten lette. 'Smit was te weinig ondernemend, behalve als hij op overnamepad was.'

Vorig voorjaar concludeerde Smit dat Vedior niet groot kon worden met zowel schoonmaak als uitzenden. Hij verkocht voor 1,08 miljard gulden schoonmaakbedrijf Abilis aan zijn 'goede vriend' Waldemar Schmidt, topman van het Deense ISS. Met zijn 'oorlogskas' kocht hij enkele maanden later het Britse Select Appointments. Eerder waren pogingen om uitzender Start in te lijven - codenaam 'Operatie Zomerbloem' - jammerlijk mislukt.

Maar met de aankoop van Select misrekende de register-accountant zich. De koopsom van 3,8 miljard gulden bleek een blok aan het been en Vediors beurskoers kelderde van 22 tot 10 euro; waardoor uitgifte van nieuwe aandelen onmogelijk werd.

Analisten vinden het onverwachte vertrek van Smit een 'positief signaal'. Maar voormalig Start-topman Siebe Attema - met wie Smit bijna tot een samengaan van beide ondernemingen kwam - betreurt het vertrek. 'Het is jammer, minder voor Vedior dan voor de branche. Ik ben weg bij Start, Goldschmeding bij Randstad, Tóth bij Content. Smit was feitelijk de laatste der mohikanen.'

Wat Gert Smit niet is gelukt door topman van Vedior te zijn, lukt hem wel door er uiteindelijk maar te vertrekken. Niet door klinkende halfjaarcijfers, maar door zijn plotselinge afscheid schoot de koers donderdag eindelijk 30 procent omhoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden