Boekhandel niet vervolgd om gratis koffie voor moeders bij Moederdag

Moeders op Moederdag kosteloos een kopje koffie aanbieden als bedrijf en vaders niet, is dat discriminatie? Een man ergerde zich al enkele jaren aan de actie van een Haagse boekhandel en begon een procedure bij het gerechtshof in Den Haag.

Fabian de Bont
null Beeld Thinkstock / bitterfly
Beeld Thinkstock / bitterfly

Het begon in 2013. De man ontving een nieuwsbrief van de boekhandel waarin stond dat moeders op vertoon van het papiertje een gratis kopje koffie ontvangen. De man beklaagde zich bij het College van de Rechten van de Mens, die in december 2013 oordeelde dat het inderdaad om discriminatie ging. Maar, het oordeel van het College is niet bindend - het is slechts een advies.

'Natuurlijk zijn wij tegen discriminatie', vertelt Fabian Paagman, eigenaar van de Haagse boekhandel. 'Maar deze Moederdagactie was vooral een ludieke actie. We doen hetzelfde op Vaderdag. Er is geen controle, niemand wordt weggestuurd. Als iemand met de nieuwsbrief komt, krijgt-ie een kopje koffie, ook al is het een jongetje van tien.'

De man deed desondanks aangifte bij de politie, maar het Openbaar Ministerie ging niet over tot vervolging, waarop hij zich beriep op een artikel 12-procedure - daarbij kan een beklaagde zich direct wenden tot het gerechtshof als de officier van justitie niet overgaat tot vervolging.

Deze week stelde het gerechtshof stelde de man in het ongelijk: het onderscheid van moeders en niet-moeders is volgens hen niet hetzelfde als het verschil tussen mannen en vrouwen. Volgens de rechters is de koffieactie geen discriminatie. Het aanbieden van een kopje koffie aan moeders op Moederdag moet worden gezien 'als een vriendelijk gebaar bedoeld om moeders in het zonnetje te zetten'.

Boekhandelaar Paagman wist niet dat de zaak nog speelde. Ook heeft hij de klager in kwestie nooit gesproken. Sterker nog, hij heeft geen idee wie het is. 'Maar', zegt hij, 'ik zou hem wel graag willen bedanken, alle ophef heeft over de jaren heen de nodige publiciteit opgeleverd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden