Boekhandel blij met Blair, Labour minder gelukkig

De boekhandels zijn in alle staten. De woensdag verschenen memoires van Tony Blair, A Journey, maken kans de best verkochte autobiografie uit de Britse geschiedenis te worden; zelfs voetballer David Beckham sleet niet zoveel boeken direct na verschijning.

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

In zijn boek doet de ex-premier tal van bekentenissen, variërend van zijn voorkeur lang en ‘comfortabel’ op de wc te zitten, tot zijn begrip voor politici die slippertjes maken. De – op zich weinig verrassende – politieke angel zit in de manier waarop hij afrekent met zijn opvolger Gordon Brown en de door hem gekozen koers.

Het enthousiasme binnen de Labourpartij voor de bestseller is daarom aanzienlijk minder groot. Het boek dreigt een nieuwe splijtzwam te worden in de verscheurde partij, die zich nogal altijd beraadt op de consequenties van haar verkiezingsnederlaag. Voormalig vicepremier John Prescott noemt Blairs versie van de geschiedenis ‘eenzijdig’, en vindt dat Brown meer lof verdient voor zijn aanpak van de economische crisis. Lagerhuislid Michael Meacher spreekt van het werk van ‘een gediplomeerd waandenker’.

Het boek vestigt tevens extra aandacht op de broers David en Ed Miliband, die strijden om het leiderschap van de partij. Beiden doen hun uiterste best zich te distantiëren van de oude vete. David (45) geldt echter als protegé van Blair, terwijl Ed (40) een vertrouweling was van Brown. Eerstgenoemde zei gisteren ‘ziek en moe’ te zijn van de stammenstrijd.

Toekomstig leider

Blair beaamt dat hij David Miliband in 2007 heimelijk heeft aangespoord het op te nemen tegen Gordon Brown. Nadien probeerde Miliband, onder meer tijdens een toespraak op het partijcongres, zichzelf te presenteren als toekomstig leider van de partij. Die poging faalde op spectaculaire wijze, aangezien zich niemand meldde die hem openlijk steunde.

Intussen is hij licht favoriet in de opvolgingsstrijd, waarin zijn jongere broer hem op de hielen zit. Sinds donderdag kan worden gestemd op de vijf kandidaten, een complexe procedure waarvan de winnaar eind deze maand bekend is.

In theorie kunnen liefst drie miljoen Britten bepalen wie de nieuwe aanvoerder wordt van Her Mayesty’s Opposition. Want niet alleen de 160 duizend partijleden, ook leden van tientallen vakbonden mogen hun voorkeur geven. Op de procedure is veel kritiek, aangezien mensen die lid zijn van diverse organisaties hierdoor meermalen mogen stemmen.

De laatste maal dat een leider zo werd gekozen was in 1994, toen Blair als winnaar uit de bus kwam. Volgens Blair had Labour de jongste verkiezingen niet hoeven verliezen, als de partij trouw was gebleven aan zijn eigen New Labour-koers.

Het boek van Tony Blair (EPA) Beeld
Het boek van Tony Blair (EPA)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden