Boeketje nostalgie heeft niks om het lijf

Lou Bandy bestond het om in 1939, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, vol overtuiging te zingen dat er moest worden gelachen, want 'lachen is gezond'....

In De Hollandsche Revue, een bonte avond waarin theatermaker Rieks Swarte de vooroorlogse revue opnieuw tot leven wil wekken, is de tijd nog een stukje verder terug geschoven. Swarte beperkt zich tot de periode van voor de oorlog. Met liedjes van Louis Davids, Lou Bandy, Koos Speenhof, sketches van Karl Valentin en zelf bedachte maffe shownummers met namaakpaarden en pluchen poedels.

Swarte is dol op historische theatercuriosa. Maar ditmaal is zijn voorliefde een beetje met hem aan de haal gegaan. Tijdens het grasduinen in oude archieven is hij kennelijk zo bevlogen geraakt dat zijn zicht op wat daarvan anno nu nog aanspreekt in het theater ietwat is vertroebeld. Nummers en liedjes die ooit goed waren voor een lach of een traan laten het gemoed nu onberoerd.

Vorig jaar was de onvergetelijke Snip en Snap-act uit de Sleeswijkrevue onderdeel van Swarte's uitvoerige Panorama van de eeuw. Daar was de mengeling tussen ernst en weemoed perfect.

Meedeiners als Zoek de zon op, dat is zo fijn beantwoorden nog het meest aan wat je je voorstelt bij revue. En gelukkig mag het publiek een paar keer voluit gaan. Maar hoe het programma ook wordt opgesierd met decorvondsten, quasi verveelde toneelknechten en opzichtige miskleunen, inhoudelijk blijft 't behelpen.

En dat terwijl Ferdi Janssen met zijn nasale stem en uitgewogen mimiek geknipt is voor de revue, net als Hans Thissen die bovendien muzikaal uit de voeten kan. Siem van Leeuwen schittert in een aandoenlijke buikspreekact en ook Tjitske Reidinga die zich steeds meer ontwikkelt tot een frisse reïncarnatie van Shirley Maclaine, gooit haar volle gewicht in de strijd.

Frank Houtappels is de enige die het cliché van de gladde glimlach doorbreekt als hij, vanachter het gordijn geduwd en gesouffleerd, een reeks moppen moet vertellen die hij zelf niet eens snapt. Daar komt even de grimmigheid om de hoek die schuil gaat onder dit onnozele amusement en het een extra lading geeft.

Is dat er niet, dan heeft het allemaal weinig om het lijf. Zo'n boeketje nostalgie werkt alleen als het appelleert aan een gemeenschappelijke herinnering, of een historische context zichtbaar maakt die alle zorgeloosheid een navrante draai geeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.