Boekestijn uit de Kamer na verslag gesprek met Beatrix

VVD-Kamerlid had niet uit de school mogen klappen over gesprek op Paleis Noordeinde...

DEN HAAG Arend-Jan Boekestijn is woensdagavond opgestapt als Kamerlid voor de VVD nadat hij verslag had gedaan van een vertrouwelijk gesprek dat vijftig Kamerleden voerden met koningin Beatrix.

Het gesprek was het eerste sinds tien jaar, omdat parlementariërs in 1999 al tegen de Volkskrant uit de school klapten – een doodzonde, omdat staatsrechtelijk het kabinet aanspreekbaar is op wat leden van het koningshuis in het openbaar zeggen.

Na terugkomst van Paleis Noordeinde waren alle deelnemers dan ook terughoudend. Maar Boekestijn zei dat de koningin ‘bezorgd’ was over de ‘hyperige cultuur’ op het Binnenhof, de vele spoeddebatten en de kloof tussen kiezer en gekozene.

Direct na zijn uitlatingen leek het Kamerlid zich nog van geen kwaad bewust. Hij zei niet te begrijpen waarom andere Kamerleden zo krampachtig zwegen. Tweeënhalf uur later stapte hij op. ‘Ik betreur zeer wat ik heb gedaan en wil excuses aanbieden aan mijn collega-Kamerleden en aan Hare Majesteit de Koningin.’

De Rijksvoorlichtingsdienst ziet in het aftreden van Boekestijn het bewijs dat de Kamerleden zich bewust zijn van het vertrouwelijke karakter van de gesprekken. De volgende twee gesprekken gaan dan ook gewoon door.

Binnenland Pagina 2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden