BOEKENWEEK

De Stadsschouwburg in Amsterdam werd dit jaar te klein bevonden voor de officiële opening van de Boekenweek. Voor het 60e Boekenbal, aanstaande dinsdag, is de CPNB uitgeweken naar Carré....

De schrijver van het Boekenweek-essay, Jan Wolkers, doet het rustiger aan. Hij houdt lezingen in Rijswijk (Openbare Bibliotheek, 18 maart, 20 uur), Gouda (Schouwburg, 19 maart, 14 uur) en Den Haag (Letterkundig Museum, 25 maart, 14 uur).

Het thema van de Boekenweek, 'De vijftigste mei', zal in veel bijeenkomsten ter sprake komen: woensdag spreekt Annette Heffels in Borger (Hotel Bieze) met Remco Campert en Lisette Lewin over 'literatuur en Tweede Wereldoorlog'; diezelfde avond spreken Tim Krabbé en Yvonne Kroonenberg over 'Vrijheid na vijftig jaar - liefde' in Wageningen (Openbare Bibliotheek) en praat Jessica Durlacher met Miriam Guensberg en Chaja Polak over 'De Joodse identiteit in de literatuur', woensdag in de aula van de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg; donderdag in De Rustende Jager in Bergen (N-H) draagt Sieto Hoving voor uit werk van Etty Hillesum en praten Jessica Durlacher en en Tamarah Benima over 'de schrijver als doorgever van de geschiedenis'.

Woensdag spreekt Nelleke Noordervliet in Berkel (Bibliotheek), Brigitte Raskin in Groningen (Bibliotheek Zuid), Mensje van Keulen in Bibliotheek Lelystad, Rascha Peper in de Middelburg (Zeeuwse Bibliotheek), Boudewijn Büch in Rotterdam (Bibliotheek IJsselmonde).

Donderdag is Mischa de Vreede in Castricum (Bibliotheek), Yvonne Kroonenberg in Drunen (Bibliotheek), Carl Friedman in Den Haag (Bibliotheek Bilderdijkstraat), Lisette Lewin in Klundert (Bibliotheek), Marga Minco in Leiden (De Burcht) en Mensje van Keulen in Soest (Bibliotheek).

Op Bulkboek's Dag van de literatuur, woensdag in het Haags Congresgebouw, presenteert een groot aantal auteurs zich aan scholieren door middel van interviews en lezingen: Remco Campert, Ronald Giphart, Halil Gür, Adriaan van Dis, Renate Dorrestein, Carl Friedman, Hella S. Haasse, Harry Mulisch, Leon de Winter en vele anderen.

In samenwerking met het Goethe-Institut Rotterdam organiseert Zeebelt in Den Haag een Haags Boekenbal. Het thema is dit jaar 'visuele verleiding'. Zondag spreken de art-directors van de Frankfurter Allgemeine en Trouw over de verhouding beeld en tekst in de krant; maandag een discussie over de nieuwe media en grafische vormgeving en dinsdag over 'de verschuiving van woord naar beeld'.

De Stichting Geletterd Bussum-Naarden houdt voor de vijfde keer een Literaire Manifestatie. Het eerste lustrum wordt op 17 maart gevierd in het Sint-Vituscollege in Bussum, waar presentator Nelleke Noordervliet negen auteurs zal introduceren: Adriaan van Dis, Anna Enquist, Marijke Höweler, Nicolaas Matsier, Rascha Peper, Leo Pleysier, Jos Schuring, Karin Spaink en Rogi Wieg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden