Boekenmarkt richt zich op bestsellers

De Financial Times vatte het onlangs bondig samen: de boekenbranche is afhankelijk van twee jongemannen - Jezus Christus en Harry Potter....

J.K. Rowlings' serie over de toverschoolleerling, waarvan wereldwijd meer dan 150 miljoen boeken zijn verkocht, is weer een ander verhaal. Maar beide verschijnselen duiden op dezelfde tendens, zei Hubertus Schenkel, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Frankfurter Buchmesse, gisteren bij de opening van de Buchmesse die tot 14 oktober duurt: uitgevers zullen zich de komende jaren steeds meer op bestsellers gaan concentreren.

De voornaamste oorzaak van deze koersverlegging is de economische neergang, waaraan ook boekenuitgevers niet weten te ontkomen. Hun omzetten lopen terug, ze worden door grote mediaconcerns verkocht of houden er eigener beweging mee op.

Op de 54ste Frankfurter Buchmesse, - die zonder bondskanselier Gerhard Schröder van start ging, want die zegde af - is dat goed te merken: 4 procent minder exposanten dan vorig jaar (6375 tegen 6637) zijn ernaartoe gekomen. Het totale aantal gepresenteerde titels is teruggelopen van 398.197 naar 336.663, het aantal nieuwe titels van 98.547 naar 81.424. De boekenbranche verkeert niet in crisis, zei de directeur van de Buchmesse, Volker Neuman, maar wel in moeilijkheden.

Veel uitgevers halen volgens Schenkel 80 procent van hun omzet uit eenvijfde van hun titels, en gaan zich daarop concentreren, waardoor het aantal titels afneemt. Sommige van 's werelds grootste uitgevers hebben het aantal titels de afgelopen twee, drie jaar gehalveerd of tot tweederde teruggebracht. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de niet-bestsellerauteurs en uiteindelijk voor de lezer, maar Schenkel toonde zich optimistisch: hij verwacht dat uitgevers en boekhandelaren op zoek zullen blijven gaan naar nieuwe, onbekende onderwerpen en auteurs.

De Frankfurter Buchmesse, de grootste internationale boekenbeurs met exposanten uit 110 landen en 173.588 vierkante meter tentoonstellingsruimte, besteedt meer aandacht dan vorig jaar aan elektronische producten als de cd-rom, internet en e-book. Het is nu nog een overwegend verliesgevend segment, maar uit een enquête van de Börsenverein des Deutschen Buchhandels blijkt dat het merendeel van de ondervraagde uitgevers verwacht binnen vijf jaar met elektronische media winst te zullen maken.

De Buchmesse loopt daar kennelijk op vooruit: er is dit jaar voor het eerst een International Centre for Information and Content Management, een aparte hal voor nieuwe technologie.

Vorig jaar drukten de aanslagen van 11 september een stempel op de Buchmesse. Dit jaar staat in het teken van de globalisering. Daaraan wordt komende zaterdag een congres gewijd met topondernemers, politici en schrijvers, onder wie Naomi Klein, Amos Oz en Daniel Cohn-Bendit.

Gastland is dit jaar Litouwen, dat na het repressieve Sovjet-regime probeert meer aandacht te krijgen voor zijn literatuur. Zo'n dertig Litouwse auteurs zijn daarvoor naar Frankfurt afgereisd. Plus de Litouwse president Valdas Adamkus, die bij de opening niet naliet te benadrukken dat zijn land een sterke culturele band met Europa heeft. Want in 2004 wil Litouwen toetreden tot de EU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden