Boeken waarop kersenbloesems bloeien en genoeglijke tableautjes met theepotjes

Omslag

Levenskunst: fijn weinig versus lekker veel.

Nederland is een gezond en gelukkig land, werd ons deze decembermaand opnieuw ingepeperd, ditmaal dankzij onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Lezers zal het niet verbazen, want die investeren al langer in lectuur die leert dat het goede leven binnen handbereik is, mits we de juiste adviezen volgen.

Daarbij tekenen zich twee scholen af: een Oost-Aziatische en een Noord-Europese. Het Japanse begrip 'ikigai' (grofweg: 'reden van bestaan') was dit jaar prominent aanwezig in de bestsellerlijsten. Ikigai - Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven en Vind je ikigai - Breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk zijn uit het Spaans vertaalde bestsellers van uitgeverij Boekerij.

Er is ook nog het Ikigai werkboek van uitgeverij Xander. De drie titels hebben iets gemeen: een omslag waarop de kersenbloesems bloeien. Symbolen van vergankelijke schoonheid, waaraan in Japan traditioneel een religieus-existentieel besef is verbonden - vraag niet meer, dit is wat het leven je aan geluk te bieden heeft. Zie ook de bloesemtak op het populaire Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt (Boekerij) van de Koreaanse monnik Haemin Sunim.

De tweede optie blijft dichter bij huis: Hygge ('warmte, saamhorigheid') en Lykke ('geluk') van Meik Wiking, directeur van het Happiness Research Institute in Kopenhagen. Beide bestsellers verschenen bij uitgeverij Lev/ Spectrum en gooien het qua omslag over een tegenovergestelde boeg. Niet fijn weinig, maar lekker veel: genoeglijke tableautjes met theepotjes, kaarsjes, vogeltjes en wijntjes.

Uit hetzelfde knusse vaatje tappen Lagom ('precies genoeg') - De Zweedse kunst van een leven in balans (Spectrum) en Leef Lagom - Het Zweedse geheim voor een gelukkig leven (Kosmos).

We kunnen alle kanten op. Gelukkig.