Boeken-Spotify in de maak: 'Veel uitgeverijen hebben zich al gemeld'

Nog dit jaar komt er een Spotify/Netflix-achtig systeem voor Nederlandstalige digitale boeken. De grootste uitgeverijen van Nederland hebben een dergelijk model al maanden in voorbereiding, bevestigt projectleider Lisa van den Herik van Uitgeverij Unieboek - Het Spectrum, naar aanleiding van een bericht in NRC Next vanmorgen. 'Veel uitgeverijen hebben zich al gemeld om eraan deel te nemen', stelt ze.

Boeken lezen op een e-readerBeeld epa

Van den Herik is in opdracht van de twee grootste uitgeefconcerns WPG en LannooMeulenhoff bezig met de voorbereidingen van de nieuwe dienst. Een datum kan ze nog niet noemen, 'daarvoor is het nu nog te vroeg'. 'Maar vanwege de discussie in de media over piraterij van digitale boeken, vonden we het tijd om onze plannen nu vast naar buiten te brengen. De tijd is er echt rijp voor'.

De seinen staan op groen, verduidelijkt Van den Herik, en niet alleen bij de uitgevers die de dienst nu optuigen. 'Nee, we krijgen uitsluitend positieve reacties, ook van alle andere uitgeverijen in Nederland en Vlaanderen. Ze melden zich spontaan bij ons. Dat is heel leuk. Het model staat uiteraard open voor alle uitgevers, het is zelfs een voorwaarde voor het eventuele succes ervan. Alle bestsellers zullen erop te vinden moeten zijn.'

Piraterij kost geld
De uitgeverijen willen met de dienst het illegaal downloaden van e-boeken tegengaan. Onlangs bleek dat de meeste boeken illegaal worden gedwownload: voor slechts 10 procent van de 128 miljoen boeken op Nederlandse e-readers is betaald. De piraterij kost Nederlandse schrijvers en uitgevers veel geld.

De abonneeservice waar uitgevers nu aan werken, biedt mensen de mogelijkheid om voor een vast maandelijks bedrag onbeperkt e-boeken te kunnen streamen. 'We hebben contact met een aantal bedrijven waarmee we het systeem op de markt willen brengen, maar meer wil ik daar nog niet over kwijt.' De streamingdienst is volgens Van den Herik in ieder geval gebaseerd op het model van Spotify (muziek) en Netflix (film en tv-series). In die industrieën bleek de komst van een all you can eat-model het aantal illegale downloads flink te remmen. Het verdienmodel van de dienst is zo ingericht dat auteurs een hogere vergoeding krijgen naarmate hun boeken meer en langer worden gelezen.

'Stop met klagen'
Schrijver Kluun liet eerder deze week al weten de nieuwe ontwikkelingen te omarmen: 'Collega's, uitgevers, boekverkopers, literatuurliefhebbers, wen er maar aan: een deel van de bestaande boekwinkels is eenzelfde lot beschoren als platenwinkels, videotheken en reisbureaus', schreef hij in een artikel in de Volkskrant. 'Over een paar jaar zijn er in grote steden nog een paar Bruna's en Ako's, en een enkele onafhankelijke boekwinkel, bemand door apostelen van de literatuur.' Kluun sloot af met een oproep: 'Laat ons niet dezelfde fouten maken als de muziekwereld. Stop met klagen en geloof in de kracht van het geschreven woord. Dat blijft bestaan. In verschillende verschijningsvormen.'

Nog geen doorbraak
Uit cijfers van de Stichting CPNB blijkt dat het aantal verkochte papieren boeken vorig jaar flink is gedaald. Vorig jaar gingen 39,3 miljoen papieren boeken over de toonbank, 10 procent minder dan in 2012. De verkoop van e-boeken steeg met 38 procent naar 1,7 miljoen stuks, waardoor het marktaandeel steeg van 2,2 naar 3,2 procent. In 2009 werden nog slechts 100 duizend e-boeken verkocht. ' Dat is nog altijd niet de definitieve doorbraak van het elektronische boek', zegt Eppo van Nispen van het CPNB vandaag tegen de Volkskrant. Uitgevers hopen zodoende dat de nieuwe Spotify-achtige dienst die langverwachte doorbraak ergens dit jaar wel kan bewerkstelligen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden