Boeken over Elvis en Mondriaan - en mindfulness

Deze weken leest Annemarie Oster op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Annemarie Oster
null Beeld No Candy
Beeld No Candy

1. Ray Connolly: Elvis, een eenzaam leven

Thomas Rap, euro 24,99

Zoals het de oplettende lezer van Peter Buwalda's columns niet zal zijn ontgaan, is de auteur een groot bewonderaar van Elvis Presley. Je kunt bijna spreken van een levenslange verliefdheid. En hij is niet de enige Lolito-op-leeftijd die Elvis nog steeds hoog in het vaandel heeft en alle opnames van buiten kent.

In zijn prachtige voorwoord in de nieuwste Presley-biografie nuanceert Buwalda die jongensachtige adoratie met een gedegen analyse. De eerste zinnen noden tot verder lezen: 'Een van de paradoxen die Elvis omgeven, is dat zijn muziek onvergankelijk lijkt, terwijl zijn leven een toonbeeld van vergankelijkheid was. Ongelooflijk, wat is die man de vernieling ingegaan.'

Buwalda's stuk is een juweel, met een uitsmijter van jewelste. In een wensdroom met terugwerkende kracht is Elvis' manager niet Colonel Parker (Dries van Kuijt uit Breda), maar hij, Peter Buwalda. In die functie had hij The King tussen 1958 en 1960 nooit het leger in Duitsland in gestuurd: 'Wat even ridicuul was als zeg, Johan Cruijff tussen 1972 en 1974 zijn dienstplicht laten vervullen.' Als het aan Buwalda had gelegen, was Elvis' wens om in Duitsland platen op te nemen omdat zijn stem toen op zijn allermooist was, in vervulling gegaan.

Buwalda: 'Parker verbood het. Elvis nam niks op in Duitsland. Van Kuijk wilde 'schaarste creëren'. Welnu, die schaarste had ik onmiddellijk opgeheven.'

Na deze hartekreet volgt een - op een andere manier lezenswaardige - 'Opmerking van de auteur' (Connolly), waarin tal van uitspraken van onder anderen Bob Dylan: 'Toen ik Elvis voor het eerst hoorde, was het alsof ik uit de gevangenis ontsnapt was.' Ook de tienerdromen van Lennon, McCartney, Keith Richards, Bruce Springsteen werden door Elvis 'in vuur en vlam gezet'.

De echte inleiding, ook weer van Connolly, is al even onderhoudend, om maar te zwijgen van de biografie zelf. Ik heb er ademloos in zitten lezen. En dat terwijl ik niet van biografieën houd en weinig affiniteit heb met de zangvogel uit Tupelo, Mississippi. Nou ja, hád. Toen Elvis beroemd werd, zat ik op een Zwitserse kostschool en wij meisjes hadden het te hoog in onze bol voor rock-'n-roll. Wisten wij veel dat de muziek van The King een mengeling was van blues, country en nog veel meer. Dat hij (die niet deed aan segregatie) als zanger zwart en blank tegelijk was. Maar wij hielden van 'moderne' jazz en van Franse chansons en werden niet zoals die ordinaire meiden opgewonden van Elvis 'the pelvis': 'alsof er 'iets gebeurde in zijn broek'. Hoe konden wij weten dat die straatarme jongen bij opwekkingsbijeenkomsten in de kerk zwarte predikanten en zangers op die manier had zien bewegen, dat hij zich aanvankelijk per ongeluk zo 'provocatief' bewoog en vanwege het succes die droogneukerij - geef hem eens ongelijk - cultiveerde. Nu pas hoor ik, Lolita-op-vergevorderde-leeftijd, hoeveel verschillende noten, stijlen en talenten Elvis op zijn zang had.

Op het moment dat teloorgang op de loer ging liggen, heb ik het boek weggelegd. Ik had geen zin in dat gruwelijke einde. 'Ongelooflijk hoe die man de vernieling is ingegaan.'

2. Marcel van Ool: Mondriaan - Uit de natuur

Athenaeum, euro 24,99

Zoals ik al meldde, ik lees niet graag biografieën, maar wie geïnteresseerd is in de plaatsen waar Mondriaan werkte en in de 'mondrianisering van ons landschap', toegelicht met prachtige werken van de schilder: hij/zij kope dit kloeke boek.

3. Frank Ostaseski: De vijf inzichten - Wat de dood ons over het leven kan leren

Lev, euro 19,99

Op een van de eerste pagina's van dit ongetwijfeld leerzame boek over mindfulle stervensbegeleiding stuitte ik op het woord 'heelheid'. Gatver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden