Boek gaat scholen voor in veelkleurige populatie

Hasan komt weer eens te laat, Halima verzuimt voor de zoveelste keer bij de gymles, Emir heeft zijn huiswerk niet geleerd en Fatma is zo volgzaam, dat de docent niet weet wat hij aan haar heeft....

Het boek Veelkleurige leerlingbegeleiding van Riet Fiddelaers-Jaspers en Ard Nieuwenbroek is een studie naar culturele verschillen in het voortgezet onderwijs.

Omdat nog maar weinig scholen volkomen 'wit' zijn, moeten die zich afvragen of de leerlingbegeleiding nog wel van deze tijd is. Niet alleen kinderen van gastarbeiders, maar ook die van asielzoekers en vluchtelingen komen op scholen terecht. De leerlingbegeleiding moet op de hele schoolpopulatie worden afgestemd.

Door die verschillen doemen opeens allerlei vreemde situaties op. Turkse en Koerdische leerlingen en Somalische kinderen uit vijandelijke clans in één klas kunnen in en buiten de school spanningen veroorzaken.

Het is dan ook handig iets van de culturele achtergronden af te weten, zeggen Fiddelaers-Jaspers en Nieuwenbroek. Als het op school misloopt, kan dan achterhaald worden waar het fout ging. Veel leerkrachten, mentoren en decanen zoeken in dergelijke situaties nog steeds naar standaardoplossingen, omdat ze te weinig van de allochtone kinderen en hun belevingswereld weten.

'Veelkleurige leerlingbegeleiding' draagt oplossingen aan voor deze problemen. Fiddelaers-Jaspers en Nieuwenbroek geven in hun boek voorbeelden waardoor scholen beter kunnen communiceren met allochtone leerlingen en hun ouders.

Veel scholen ervaren het in contact komen met allochtone ouders vaak als lastig. Die passen zich meestal langzamer aan bij de nieuwe cultuur. Hun schoolgaande kinderen hebben vaak al meer kennis en vaardigheden ontwikkeld die passen in de westerse cultuur en de daarbij behorende communicatiepatronen.

Riet Fiddelaers-Jaspers, Ard Nieuwenbroek: Veelkleurige leerlingbegeleiding.

Schoolpers/Educatieve Partners;

f 27,50

ISBN 90 402 0029 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden