Boek Deventer Moordzaak pleit Louwes vrij

AMSTERDAM - Hij is niet de eerste de beste. Ton Derksen, emeritus hoogleraar wetenschapsfilosofie, schreef in 2006 een boek over de zaak-Lucia de Berk, de vrouw die was veroordeeld tot levenslang voor zeven moorden en drie pogingen daartoe. Mede op basis van Derksens boek kwam ze vrij. Haar zaak ging de geschiedenis in als een van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland.


Opnieuw heeft Derksen een boek gepubliceerd, dit keer over de Deventer Moordzaak. Conclusie: Ernest Louwes is onschuldig.


Louwes werd eind 1999 opgepakt voor de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg, van wie hij financieel adviseur was. Hij werd in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel. De zaak werd in 2003 heropend wegens ondeugdelijk bewijs, maar het gerechtshof handhaafde het vonnis op basis van nieuw dna-bewijsmateriaal. Louwes, die in 2009 vrijkwam nadat hij zijn straf had uitgezeten, heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is, en oogstte daarbij medestanders. Eén van hen, de opiniepeiler Maurice de Hond, voerde een juridische strijd om Louwes vrij te krijgen en wees met de beschuldigende vinger naar een vriend van de vermoorde weduwe, die in de media als 'klusjesman' werd bestempeld. De Hond werd in 2007 veroordeeld tot het betalen van 45 duizend euro aan deze man wegens smaad.


In zijn boek Leugens over Louwes, dat dinsdag werd gepubliceerd, beweert Derksen 33 leugens in het strafdossier van de Deventer moordzaak te hebben gevonden, waarvan 23 gemaakt door OM-vertegenwoordigers en 10 door getuige-deskundigen. 'En bij Louwes nul, dus dat is 33-0', schrijft hij.


Zo zei Louwes destijds - 'terloops', aldus Derksen - dat hij bij Harderwijk in de file stond kort voor het tijdstip van de moord in Deventer. Die opmerking werd door het OM weggezet als een leugen om zich vrij te pleiten. Op basis van nieuwe verkeersintensiteitsgegevens, informatie van Rijkswaterstaat, een logboek van wegwerkers plus het telefoongesprek dat Louwes voerde, constateert Derksen dat de veroordeelde de waarheid sprak. Verder beweert de auteur dat het dna-materiaal dat onder de nagels van de weduwe is gevonden, er 'zeer waarschijnlijk door alledaagse handelingen in plaats van geweld' is gekomen, omdat het om minieme hoeveelheden gaat. 'Bovendien zat het meeste niet onder, maar op haar nagels.' Derksen haalt nieuw onderzoek aan waaruit blijkt dat een aanraking of speeksel van Louwes, die de weduwe die dag had bezocht, het dna-materiaal verklaart. Op basis van dit dna is Louwes veroordeeld.


Derksen stelt dat de Hoge Raad ook deze zaak op basis van zijn boek 'redelijkerwijs' zou moeten heropenen. Het OM kan nog geen inhoudelijke reactie geven.


En Louwes? 'Die heeft een exemplaar bij de uitgever opgevraagd en gekregen', zegt Derksen. 'Ik vermoed dat hij er heel blij mee is.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden