Boek & bier

De literaire avond bloeit, in het café of op andere plekken waar de tap open blijft. Haro Kraak doet wekelijks verslag.

Wanneer?

Zondag 18 augustus, 17.30-18.30 uur

Waar?

Achievers op Lowlands. Deze schrijvers uit de stal van uitgeverij Lebowski en hiphoplabel TopNotch zijn jong, doen iets met tv, muziek, cabaret of films (o, en ze schrijven ook), dragen zwembroeken en lezen voor vanaf hun smartphone. De namiddag, vindt plaats in de Tïtty Twïster, overdag een literaire broedplaats, 's nachts een vuige rockbar inclusief paaldanseressen.

Wie?

Ze zitten op een rijtje op het podium: Tim Hofman (tv-presentator BNN), Johan Fretz (cabaretier en toekomstig premier van Nederland), Marten Mantel (eindredacteur bij VICE), Karin Bruers (cabaretière en theatermaker), Omar Dahmani (rapper), Willem Bosch (scenarioschrijver), Thomas Waterreus (rapper), Elfie Tromp (performer en presentator) en Stella Bergsma (zangeres en actrice). Er zijn ook twee schrijvers die - zover bekend - alleen schrijven: Özcan Akyol (debuutroman Eus) en Nina de Koning (debuutroman nog te verschijnen).

Hoe?

Een voor een krijgen ze drieënhalve minuut om op te treden. Dat loopt uiteen van een fragment proza tot een gedicht dat 'Alle sms'jes die ik de afgelopen drie dagen op Lowlands heb ontvangen' heet.

Publiek?

Jong, gewillig, overwegend vrouwelijk en in groten getale aanwezig. Een uur eerder zat een handjevol mensen te luisteren naar de Amerikaanse schrijver David Vann (toch ook geen kleintje). Nu staan zeker honderd mensen voor de deur van de Tïtty Twïster. Luid gejoel gaat op als rapper Thomas Waterreus (van Boef en de Gelogeerde Aap) opkomt. Nog luider wordt er gelachen om het gedicht 'Jostiband' van Tim Hofman: 'Twee mongolen en een trommel en een fluit. Dat klinkt kut en zo ziet het er ook uit.' Omar Dahmani, die aangeprezen wordt als 'woest aantrekkelijk', kondigt een stagedive aan. Hij blijkt een man van zijn woord. De meisjes op de eerste rij schreeuwen het uit - van het plezier of de pijn, dat is niet helemaal duidelijk.

Lachen?

Literatuur staat hier gelijk aan humor. Of seks. Nog beter: grappige seks, zoals Özcan Akyol die over zijn 'stijve plasser' in de klas vertelt. Wie meer houdt van een tragedie dan van slapstick, heeft hier niets te zoeken. Wie niet onder Omar Dahmani terecht wil komen ook niet - al zijn die mensen waarschijnlijk dun gezaaid.

Terugkomen?

Dat kan, vier keer per jaar in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Volgende keer: woensdag 2 oktober.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden