Boek & bier

De literaire avond bloeit, in het café of op andere plekken waar de tap open blijft. Haro Kraak doet wekelijks verslag.

HARO KRAAK

Wat?

KALF, donderdag 19 september 18.00 - 20.30 uur. Uitgeverij Atlas/Contact brengt schrijvers uit het eigen fonds ten tonele. Achteraf worden ze aan de lezers blootgesteld. Aan de bar, welteverstaan.

Waar?

Café De Koe in Amsterdam. In het souterrain vind je restaurant De Gevulde Koe, op de bel-etage het café dat KALF herbergt. Exemplaren van Klaas, de bundel van Nico Dijkshoorn, liggen als gratis pinda's op de tafeltjes. Aarzelend steken mensen de verzameling Twitterberichten in hun tas. Het eerste uur is bestemd voor instromen, indrinken en het inschuiven van de daghap (een taco à vijf euro). Om 20.15 uur is het programma al ten einde, maar de tent loopt niet leeg. Kruipend kunnen de overgebleven bezoekers naar de entertainment area Leidseplein, om de hoek.

Wie?

Uit de grabbelton 'recent verschenen en binnenkort verwacht' doet de uitgeverij een aselecte graai: NRC-columnist Arjen van Veelen, debutant en voormalig campagnestrateeg Barry Smit en romancière Vonne van der Meer. Frank Heinen, columnist van HP/De Tijd, is gastheer van dienst.

Hoe?

Van Veelen begint met een powerpointpresentatie over zijn essaybundel En hier een plaatje van een kat. Het boek, dat gebaseerd is op Barthes' Mythologieën, draagt de titel puur om commerciële redenen, zegt hij. Een kat kan immers op meer likes rekenen dan een filosoof, demonstreert hij aan de hand van Facebook-updates. Vanavond blijft de essayist bij kattenplaatjes en daarmee vat hij ook de essentie van literaire avonden samen: (v)luchtigheid werkt beter dan ernst.

Dat blijkt even later als Van der Meer haar voordracht afbreekt wegens 'omgevingsgeluiden'. Na de pauze zit Smit op de bar en leest voor uit zijn debuutroman Om het nu, die in oktober uitkomt, terwijl Sin City-achtige zwart-wit illustraties geprojecteerd worden. Zijn directe taal lijkt beter te landen. Een dramatische ziekenhuisscène sluit hij af met de mooie zin: 'Op de terugweg luisteren we naar Langs de Lijn.'

Publiek?

Aan de hoofden te zien, is niemand ouder dan 35 en aan de tweets te zien, werkt iedereen in de media of de kunsten. Als Vonne van der Meer (60) vertelt over het ongemak over haar eigen bekering, zegt ze tegen het publiek: 'Jullie generatie gaat veel makkelijker om met geloof.'

Terugkomen?

Min of meer tweemaandelijks, maar in ieder geval regelmatig, keert KALF terug in De Koe. De eerstvolgende editie is 12 december.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden