Boek & bier

De literaire avond bloeit, in het café of op andere plekken waar de tap open blijft. Haro Kraak doet wekelijks verslag.

HARO KRAAK

Wat?

Bijlmer Boekt, dinsdag 15 oktober 20.00-22.00 uur. Een literair variété in Amsterdam-Zuidoost, de eerste editie van het tweede seizoen.

Waar?

Als uw verslaggever na een portie hete kip in winkelcentrum de Amsterdamse Poort het Anton de Komplein op komt lopen, ligt het Bijlmer Park Theater in een onheilspellende waas van mist. Eenmaal binnen is de sfeer tegenovergesteld. De lobby ademt vrolijkheid door de felle kleuren van het interieur en de drommen mensen die kopjes koffie drinken. Er gaat overigens ook een bus (inclusief on-boardoptreden) naar het theater. Instappen op Leidseplein - helemaal grachtengordelproof.

Wie?

Presentator Christine Otten is de enige van alle gasten die in Nederland is geboren, zegt ze bij aanvang. Eerst nemen twee BB'ers (Bekende Belgen) na elkaar het podium. David van Reybrouck leest voor uit zijn bestseller Congo en francofiel Bart van Loo - u weet wel, die geaffecteerde van DWDD - rijgt de Franse geschiedenis aan elkaar aan de hand van chansons. Verder present: Carla Kayiba (die onder de noemer 'nieuw talent' mag voordragen), de uit Congo afkomstige auteur en lobbyist Alphonse Muambi en zangeres Sabrina Starke.

Hoe?

James Brown kijkt in poppengedaante toe hoe elke gast kort wordt onderworpen aan een persoonlijk interview - 'werd Congo een deel van jou?' - alvorens het podium voor zichzelf te krijgen. Bart van Loo legt een relevant verschil uit: 'Literatuur moet als een theezakje eerst in je hersenen gedoopt worden, voordat het in je buik landt. Muziek raakt je direct in je maag.' Sabrina Starke, die de avond afsluit met een cover van Nina Simone, demonstreert hoe dat precies voelt.

Publiek?

De tribune zit vol. De aanwezigen zijn overwegend blank en van 'vóór het concilie', zoals Van Loo zegt. Maar tussen de dames met bontkragen die met de bus komen, zitten ook Surinaamse families en hele middelbareschoolklassen. Gretig doet het publiek mee als erom gevraagd wordt - ze lachen, joelen en zingen alsof ze geld toe krijgen. Maar niets maakt zoveel enthousiasme los als de verloting van gratis kaartjes en boeken. En dat is nog niet alles: bij het verlaten van het theater krijgt iedereen een mierzoete cupcake toegestopt. Met een voldane glimlach vol barstend glazuur stapt men weer in de bus.

Terugkomen?

Op 17 december is er een Kersteditie van Bijlmer Boekt met ondere anderen Erik van Muiswinkel en Manon Uphoff. Een kaartje kost 11 euro.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden