Boek & bier

De literaire avond bloeit, in het café of op andere plekken waar de tap open blijft. Haro Kraak doet wekelijks verslag.

Wat?

Tastoes Grote Literatuurquiz, zondag 3 november, 20.00 - 23.00 uur. De 23ste editie van deze maandelijkse quiz.


Waar?

In de Utrechtse Zadelstraat huist eetcafé Tastoe. Aan de muur hangt een lichtbak met in kapitalen aaneengeschreven de woorden: TIJD AANDACHT SMACHTEN TOEVAL ONDEUGEND EIGENZINNIG. Een dubieus acroniem, maar dat is Tastoe vergeven; het café is oerknus, het bier koud en het smartphonebeleid 'NSB-streng, klikken wordt toegejuicht'. Kortom, een pubquiz zoals een pubquiz bedoeld is.


Wie?

Neerlandici Frank Heinen en Merel Jansen organiseren de quiz. Hij is columnist van HP/De Tijd, zij freelanceredacteur bij uitgeverij Atlas Contact. Sinds de 22ste editie wordt een schrijver uitgenodigd om voor te dragen uit eigen werk en een quizronde samen te stellen. Dit keer valt die eer te beurt aan Marcel van Roosmalen, nrc.next-columnist en schrijver van boeken die vaker dan niet over Vitesse gaan.


Hoe?

In de eerste ronde wordt een voornaam gegeven en moet daarbij de achternaam genoteerd worden, of de schrijver in kwestie in leven is, en maximaal drie titels. Fjodor en Honoré zijn nog te doen (Dostojevski en De Balzac), maar wie zijn Henning en Junot (Mankell en Díaz)? Daarna leest Van Roosmalen voor uit Het is zoals het is, een portret van de onlangs overleden Vitesse-icoon Theo Bos. Als hij klaar is, zegt hij: 'En zo gaat dat dus door, een heel boek lang.'


De raadsels uit de tweede ronde bieden een inkijkje in het brein van bedenker Heinen. 'Goed als huisdier te houden' is Geert Mak. 'Moedertje rente houdt niet van Zwarte Piet' verwijst naar Marente de Moor. En 'koning van het Duitse boek' kan niemand anders zijn dan Boudewijn Büch.


Tijdens de tweede pauze vertelt Van Roosmalen over Het Boek Dat Hij Werkelijk Afschuwelijk Vond: Sonny Boy. 'Ik heb twee jaar lang tegenover Annejet van der Zijl gezeten bij HP/De Tijd, dat helpt al niet. Dat boek kabbelt maar voort. Je hoopt dat Sonny Boy door de zee wordt weggespoeld.'


Publiek?

Maar liefst veertien teams strijden om de eerste plek. Die gaat uiteindelijk naar Team Vurrukkulluk, met 73,5 punt ruimschoots aan kop. De Afvinkers gaan ervandoor met de troostprijs. Het zijn voornamelijk (oud-)studenten Nederlands die meequizzen - al schijnt er ook een team van Studio Sport-medewerkers aanwezig te zijn. Die missen dan, net als de rest, de stroomstoring in Hilversum.


Terugkomen?

Zondag 1 december wordt er weer gequizd, ditmaal is Ronald Giphart te gast. Entree is gratis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden