Boek & bier

De literaire avond bloeit, in het café of op andere plekken waar de tap open blijft. Haro Kraak doet wekelijks verslag.

Wat?

De Jonge Schrijversavond, vrijdag 25 oktober 20.15 - 3.00 uur. De vijfde editie van deze jaarlijkse avond.


Waar?

Wie een literaire avond in de Stadsschouwburg organiseert, ontkomt niet aan de vergelijking met dat andere boekenfeestje. Het is dan ook geen toeval dat na het officiële programma het Jonge Schrijversbal begint. Een Boekenbal voor groentjes, mag je best zeggen. Geen Mulisch op de trap, wel een Heerma van Voss op de dansvloer. Geen rode loper op het Leidse, wel rode bandjes om de polsen. De avonden hebben in elk geval één stelregel gemeen: als je haar maar goed zit.


Wie?

De avond wordt georganiseerd door Maurice Seleky, pr-man/schrijver/presentator/netwerker/pakkendrager. Achtereenvolgens spreekt hij met Franca Treur, Thomas Heerma van Voss, Ellen Deckwitz, Yannick Dangre, Charlotte van Zanten en Pepijn Lanen, wiens eerste verhalenbundel in november verschijnt. Seleky draagt de avond op aan de onlangs overleden Vlaamse schrijver Thomas Blondeau en leest een fragment voor uit diens laatste roman.


Hoe?

Op het enorme podium is een getrapte stellage gebouwd, met aan de linkerzijde een katheder en aan de rechterzijde een rode bank omringd door potplanten. Op die bank voeren de schrijvers gesprekken met Seleky. Althans, tot een gesprek wil het niet echt komen. Dat heeft met een viertal zaken te maken.


1 Seleky kan geen vervolgvragen stellen. 'Wat is je favoriete boek?' - 'À la recherche du temps perdu van Proust.' - 'Oké, interessant.'


2 Seleky stelt gesloten vragen. 'Je boek gaat over adoptie.' - 'Dat klopt.'


3 Seleky stelt extreem open vragen. 'Vertel eens wat over dat personage.' - 'Wat wil je weten?'


4 Seleky zegt ronduit belachelijke dingen. 'Jij bent gedebuteerd met... euhm... een boek.'


Het gevolg van dit gekluns is een zaal die bijna constant dubbel ligt. Seleky bedrijft een nieuwe cabaretvorm en lijkt er zelf geen moment zenuwachtig van te worden. Waarvoor je alleen maar ontzag kunt hebben.


Publiek?

Ook niet onaardig is de Grote Zaal van de Stadsschouwburg, die bijna volledig gevuld is. Het publiek bestaat uit een curieuze mix van corpsballen, pr-types, mediamensen, geesteswetenschappers, wannabe-schrijvers en hipsters. Of misschien is dit helemaal niet curieus en is de corpsbal tegenwoordig een hipster met een baard, schrijfaspiraties, een geschiedenisbachelor op zak en een baantje in de media. Hoe dan ook, één ding is zeker: hun haar zit goed.


Terugkomen?

Over een jaartje mag je weer. Een kaartje kost 12 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden