Boegbeeld van industrie en held van beleggers doet stapje terug

Jan Aalberts, een van de langstzittende bestuurders van Nederland, stapt uit de dagelijkse leiding van zijn Aalberts Industries. 'Een Hollandse ondernemer van het beste soort.'

Afscheid nemen is een beetje sterven voor topmannen, helemaal als het hun eigen bedrijf betreft, maar voor Jan Aalberts is het zover. De 71-jarige oprichter stapt volgend jaar uit de dagelijkse leiding van het beursgenoteerde Aalberts Industries, waar hij sinds het begin in 1975 aan het roer stond. Daarmee is Aalberts niet alleen een boegbeeld van de Nederlandse industrie, maar ook een van de langstzittende bestuurders.


Aalberts wordt volgend voorjaar als bestuursvoorzitter van de industriële groep uit het Utrechtse Langhout opgevolgd door Wim Pelsma (48), de huidige operationeel directeur. 'Ik zwaai niet af, Pelsma krijgt de leiding', omschreef de baas zelf maandag de langverwachte wisseling van de wacht.


Beleggers maakten zich in toenemende mate zorgen over de continuïteit bij het bedrijf. 'Maar het is nooit een onemanshow geweest, ook al dachten beleggers dat soms', zegt Aalberts. 'Meneer Aalberts, is er wel een tweede man, zeiden ze dan bezorgd. Maar ik doe het natuurlijk niet alleen. Waarom ik dan toch een stapje terug doe? Omdat het er tijd voor is, ja.'


Groeispurt

Aalberts, die zelf 14 procent van de aandelen heeft, blijft 'president' en zal aldus betrokken blijven bij onder meer overnames en gesprekken met de banken. Dat is van belang, omdat het bedrijf vooral groot werd door overnames.


De fabrikant van onder meer fittingen, leidingen en afsluiters kocht de afgelopen decennia tientallen bedrijven. Bij de oprichting in 1975 was de omzet omgerekend 250 duizend euro, vorig jaar was dat 1,7 miljard. Dit jaar wordt waarschijnlijk de grens van 2 miljard euro doorbroken.


De groeispurt begon in 1987 met een notering in Amsterdam. Het bedrijf ging destijds voor 29 gulden (13,20 euro) per aandeel naar de beurs. De grote, internationale expansie volgde in de jaren negentig en ging na de millenniumwisseling door. Aalberts Industries bestaat nu uit ruim 140 bedrijven in meer dan dertig landen en telt ongeveer 11.500 werknemers.


Hubert Deitmers van de investeringsmaatschappij Van den Ende & Deitmers vergeleek Jan Aalberts daarom onlangs in de Volkskrant met onder anderen wijlen Jaap Blokker, Frits Goldschmeding van Randstad, Harold Goddijn van TomTom en Joop van den Ende en John de Mol: de weinige Nederlanders die van hun eigen bedrijf een internationaal succes wisten te maken.


Niet alles verliep vlotjes voor Aalberts, vorig jaar de nummer 147 van de Quote 500 met een geschat vermogen van 190 miljoen euro. Zo kreeg het bedrijf in 2004 van eurocommissaris Kroes een boete van 100 miljoen euro voor een koperfittingenkartel. De boete werd eerder dit jaar vernietigd door het Europese Hof. Het succesverhaal werd verder ruw onderbroken door de kredietcrisis, die de industriële groep in 2008 en 2009 hard trof. Het aandeel kelderde en duizend werknemers werden ontslagen.


Onconventioneel

Maar na het herstel was Aalberts weer de held van de beleggers. Vorig jaar riepen de leden van de VEB hem voor de tweede keer na 2004 uit tot 'beleggerstopman van het jaar'. Dat is niet voor niets: het koersrendement van Aalberts bedroeg sinds het beursdebuut 1.885 procent, meldt de VEB, ofwel 67,7 procent per jaar. Voor de AEX was dat in diezelfde periode 171 procent, ofwel 6,9 procent per jaar.


'Dus als beleggers waren we zeker te spreken over hem', zegt VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter. 'Een Hollandse ondernemer van het beste soort. En dan geen financiële whizzkid of een internetgoeroe, maar in de maakindustrie, die niet heel vaak in de belangstelling staat. Een heel onconventionele man.'


Na Alexander van Puijenbroek, die vrijdag na 36 jaar stopte als president-commissaris bij de Telegraaf Media Groep, doet met Aalberts opnieuw een boegbeeld van een bedrijf na vele decennia een stapje terug.


Volgens VEB-voorman Slagter is niet alleen Aalberts zelf onconventioneel, de vormgeving van zijn vertrek is dat ook. 'Hij wordt president, die functie bestaat officieel niet in het Nederlandse bedrijfsleven. Maar het is eigenlijk beter dan het wel bestaande president-commissaris, want dan blijft hij meteen weer erg aanwezig. Wat ons betreft is dit dus een goede oplossing. Bij alle lof waren er de afgelopen jaren toch wel zorgen over zijn opvolging. En die zorgen werden elk jaar iets groter.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden