Boef, zou je niet stoppen met optreden?

De ingezonden brieven van vrijdag 5 januari.

Rapper Boef bij de uitreiking van de Xite Awards 2017 in de Melkweg.Beeld anp

Ik had nog nooit van Boef gehoord. Uit het nieuws heb ik begrepen dat hij onlangs met pech langs de weg kwam te staan. Ik ken het verhaal niet zo goed, maar hij werd geholpen door een groep meisjes. De meisjes die hem geholpen hebben, door hem een lift te geven, heeft hij achteraf uitgemaakt voor hoeren. Ze droegen korte rokjes en hadden alcohol gedronken in een club, zo zei hij op een paar internetfilmpjes. Kechs noemde hij ze. Raar woord. Dat schijnt een ander woord voor hoeren te zijn. Ik heb een goed advies. Volgens mij kan hij het beste gaan rappen in Saoedi-Arabië. Sinds kort mogen de vrouwen daar autorijden en kunnen zij hem dus oppikken als hij weer eens met pech langs de kant van de weg staat. Dan hoeft hij zich niet meer te ergeren aan diegenen die hem helpen, als dat toevallig vrouwen zijn. De vrouwen daar dragen geen korte rokjes en drinken geen alcohol. Dat mag daar niet. Ik adviseer hem ook niet meer op te treden op de Nederlandse popfestivals dit jaar en volgende jaren waar hij nog voor geboekt is. De meisjes die deze festivals bezoeken, dragen soms korte rokjes en zijn niet vies van een alcoholisch drankje. Optreden voor zulke kechs wil je toch niet?

Rob Muijs, Amsterdam

Prijzige sprinkhanen

Lonneke van Genugten ziet peulvruchten met insecten als de beste optie voor een mens- en milieuvriendelijk menu. ('Eet verantwoord: bonen met sprinkhaan', Opinie & Debat, 4 januari) Een goed idee. Alleen vergeet ze één belangrijk ding. Insecten zijn in Nederland erg duur, zeg maar onbetaalbaar. Die koop je niet zomaar even voor een euro.

Zo kost een doosje van 30 sprinkhanen bij Albert Heijn 9,35 euro! Online te bestellen. In de Albert Heijn hier in het dorp liggen ze niet eens meer in het schap. Waarschijnlijk omdat niemand ze kocht. Veel te duur.

Dus dat menu van peulvruchten en insecten als milieuvriendelijk alternatief gaat niet werken, Lonneke. Wie kan dat betalen? Ik niet.

Hans den Haan, Nijkerk

Net echt, die ark

Een grote foto met in het onderschrift 'replica van de Ark van Noach' in de krant van donderdag. Is het niet zo dat je een replica alleen zo noemt wanneer er sprake is geweest van een origineel?

Verder betwijfel ik of een Noach in die tijd ook een soort van houten schuur op een stalen dekschuit zou hebben gefabriceerd.

Arjan Kuit, Haarlem

Ikke, ikke, ikke

Wat een theorie om het risico van het afsteken van vuurwerk te vergelijken met het risico dat je loopt bij het sporten. En dat van een bewegingswetenschapper en docent aan de Hogeschool Windesheim. Hij vindt het normaal dat er voor 68 miljoen euro aan legaal vuurwerk (het illegale niet meegerekend) is uitgegeven.

Hoeveel ernstig zieke en ondervoede kinderen hadden we daarmee kunnen helpen?

Hier telt: 'Ikke, ikke, laat de rest maar stikke.'

Ank van der Spek, St. Michielsgestel

Beetje onbenullig

Volgens Ad van de Ven (Geachte Redactie, 4 januari) is toename van de regelgeving in Nederland een rechtvaardiging om vuurwerk niet te verbieden. Hij negeert de gevolgen van deze achterlijke traditie zoals de zwaar onderschatte milieuvervuiling, de brede overlast en aan de agressie tijdens de 'feestelijkheden' tegenover overheidsdienaren en hulpverleners. Het afsteken van vuurwerk door amateurs is geen gezelschapsspel om trots op te zijn. Het treft velen meer dan men denkt. Om over het dierenleed en de luchtvervuiling maar niet te spreken. Dat hij het verbieden van vuurwerk ziet als een beperking van de individuele vrijheid, vind ik ronduit onbenullig.

Hans Verhoog, Amsterdam

Zo zijn Camiels manieren

De manier waarop Camiel Eurlings zich teweerstelt tegen aantijgingen is voorspelbaarder dan men wellicht denkt.

Toen hij na z'n ministerschap met een groot aantal Limburgse voorkeurstemmen in de Tweede Kamer kwam, stelde hij zich vrij kort daarop kandidaat voor het lidmaatschap van het Europese Parlement.

Ook daarvoor werd hij in de media stevig aan de tand gevoeld. Ik herinner me een vraaggesprek met een actualiteitenzender. Maakt u nu geen misbruik van voorkeurstemmen? Van mensen die voor u hebben gekozen in de verwachting dat u vanuit Den Haag zou opkomen voor hun belangen? Daar nam hij nogal verontwaardigd afstand van. Ook vanuit Brussel zou hij veel voor ze kunnen betekenen. Dat moesten we niet onderschatten.

Kees Schiferli, Amsterdam

Hulpeloos

Waarom moesten drie vrouwen hem een lift geven na zijn lekke band? Kan deze man niet eens krikken dan?

Cis Keizer, Limmen

Belachelijke regel

Ik begrijp dat een sociale werkplaats arbeidsgehandicapten 130 procent van het minimumloon moet betalen. Wat is dat voor idiote regel? (Ten eerste, 4 januari) Wie bedenkt zoiets? Een arbeidsgehandicapte kan minder dan een niet gehandicapte. En veel van die niet-gehandicapten verdienen ook niet meer dan dat minimumloon. Die krijgen als compensatie diverse toeslagen, waardoor zij een redelijk, maar sober bestaan hebben. Dat kan toch ook voor arbeidsgehandicapten? Ik ben er voor dat zij kunnen deelnemen aan het arbeidsproces en dus aan het gewone leven. En dat mag, vind ik, ook wel wat kosten. Maar ik vind die regel ronduit bespottelijk.

R. Dekker, Zaandam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden