Bodyshaken

Het was zaterdagmorgen en ik had er best zin in. Ik kende niemand van de twintig aanwezigen in het gymzaaltje, twee mannen en verder louter vrouwen. Zelfs de instructeur was nieuw: een grote, brede, zorgvuldig articulerende heteroversie van Rik van de Westelaken.

'We gaan lekker bodyshaken,' zei Rik, maar eerst legde hij uit hoe je een buis gevuld met grit doeltreffend vast diende te houden. Daarna trok een scala aan oefeningen voorbij. Tijdens de eerste twee nummers bootste de hele zaal bewegingstechnisch een houthakker na, een kajakkende eskimo, een honkballer en een bokser. Een en ander was enigszins intensief, maar dat was allicht te wijten aan de reactieve impact van de buis, waarover ik op de site van de sportschool had gelezen.

'Dan gaan we nu lekker water drinken,' zei Rik, die licht begon te zweten.

Tijdens het drinken nam ik de rest van de groep in ogenschouw. Ik vroeg me af of de twee deelnemende heren misschien homo waren, maar vond dat ook wel wat makkelijk gedacht, op basis van hun hagelwitte tenues.

De volgende drie nummers maakten we bewegingen die deden denken aan het leegschudden van een notenboom, het vangen van een tonijn met blote knuisten, het doodknuppelen van een zeehond en het lappen van de ramen van heel Empire State Building.

Daarna deden we pasjes uit het repertoire der majorettes. Ik zag de jongens ijverig hupsen. Toen spoorde Rik iedereen aan om lekker mee te zingen met I Will Survive en playbackte de rossige van de twee woord voor woord mee. Ik bedacht dat het dus wel homo's waren, maar toch geen mietjes, zoals ze hier geestdriftig tussen de vrouwen stonden te schudden met hun buis vol grit.

True grit, als het ware.

Aan het eind van de les nodigde Rik iedereen uit om lekker een matje te pakken, waarop we buikspieroefeningen gingen doen. Wat erop neer kwam dat we liggend boomstamlifters, dwergwerpers en barende vrouwen nadeden.

Weer buiten rekende ik uit dat ik deze week maar liefst drie uur had gesport, en dat mijn vijf tientjes contributie enorm goed besteed waren.

Thuis legde ik 52 euro neer voor de werkster die vier uur had gesopt, geschrobt en gestofzuigd dat 't een aard had.

H

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden