Body Shop duikelt omlaag

Het aandeel Body Shop is vrijdag naar beneden gedoken, nadat bestuursvoorzitter P. Gournay bekend maakte dat de winst van het Engelse bedrijf over het jaar 2000 tien tot vijftien procent lager zal uitkomen....

Van onze verslaggeefster

Oorzaak van de dalende winst is de tegenvallende belangstelling voor nieuwe produkten in de winkels van Body Shop, bekend om zijn natuurlijke schoonheidsprodukten. Zo blijkt de klant bij voorbeeld niet geporteerd te zijn van de Palmshine shampoo die de voorheen wel populaire Kamille shampoo heeft vervangen.

Bestuursvoorzitter Gournay zei dat het bedrijf waarschijnlijk te radicaal oude producten heeft verwijderd. 'We betalen nu de prijs voor de haast die we daarmee hadden.' Body Shop introduceerde nieuwe produkten, omdat ook andere drogisterijen en supermarkten natuurlijke shampoos en zeep zijn gaan verkopen. Body Shop vreesde die concurrentie.

Na de bekendmaking door topman Gournay zakte het aandeel Body Shop aan de Londense beurs met 30,5 pence naar 90,5 pence. Dat is de grootste smak in één dag die het aandeel in acht jaar heeft gemaakt. Door de koersdaling kromp de beurswaarde van de Body Shop naar 176 miljoen Engelse pond. Tot vandaag steeg het aandeel Body Shop gemiddeld met 5,2 procent per jaar.

De tegenvallende winst was niet voorzien. De laatste voorspelling zag er nog gunstig uit. Vorig boekjaar was ook positief voor de Body Shop. Dat jaar verdiende de winkelketen 31 miljoen Engelse pond. Een stijging van de winst met bijna dertig procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Voor de toekomst is Gournay wel optimistisch. Hij verwacht dat zijn strategie dan vruchten zal afwerpen. Gournay heeft afgelopen jaar ingezet op het afstoten van de productie en is zich gaan focussen op de verkoop. Daarnaast heeft hij franchise-winkels die niet winstgevend waren teruggekocht en de kosten in met name de Verenigde Staten teruggeddrongen.

Body Shop werd 25 jaar geleden opgericht door Anita Roddick, een Engelse lerares die toen haar eerste cosmeticawinkel opende met alleen ethisch verantwoorde en milieuvriendelijke produkten. In 1984 ging ze met Body Shop naar de beurs en verschenen overal de inmiddels bekende groene winkels, in totaal zo'n 1700 in vijftig landen.

Twee jaar geleden stapte Roddick uit de dagelijkse leiding. Het ging toen niet goed met de winkelketen en de aandeelhouders oefende druk op haar uit om de leiding over te dragen aan een ander. September jongstleden maakte ze bekend in 2002 ook terug te zullen treden als president-commissaris. Roddick wil meer tijd hebben voor politieke campagnes tegen multinationals en de World Trade Organisation.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden