Bodo Hombach is uitvinder van het 'nieuwe midden'

'De moeilijkste test voor de SPD wordt een succesvolle bestrijding van de werkloosheid. De fiscale politiek vormt daarvan de kern', schreef Bodo Hombach een maand voor de jongste Bondsdagverkiezingen....

Hombach, zoon van de Ruhrpott, het industriële hart van Duitsland, is Schröders 'denker'. Als een van de eerste SPD'ers zette hij zijn kaarten op de man die volgens hem Duitsland via 'de derde weg' uit de verlammende behoudzucht kan halen. Een helder en prikkelend belastingsysteem - zonder uitvluchtmogelijkheden en met lage tarieven - is volgens Hombach de sleutel voor de toekomst.

Pas na een succesvolle sanering van de belastingen kan de verzorgingsstaat worden gemoderniseerd; want dat er iets moet gebeuren met de peperdure voorzieningen en het nauwelijks nog te financieren pensioenstelsel, staat volgens Hombach vast. Hij schreef het op in 'Aufbruch, de politiek van het nieuwe midden', een boek waarvan de inhoud haaks staat op de ideeën van SPD-voorzitter Lafontaine.

Hombach heeft zijn wijsheid opgedaan in een taaie carrière, beginnend als eenvoudig onderhoudsmonteur bij de PTT tot aan directielid van het staal- en energieconcern Preussag. Via de ondernemingsraad, vakbond, SPD en veel avondstudie ontwikkelde hij zich tevens tot een politieke strateeg. In Noordrijn-Westfalen is hij onder de moderniseerder Wolfgang Clement minister van Economische Zaken en Verkeer. In Bonn zal hij de voornaamste gesprekspartner worden van de Duitse werkgevers en vakbonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden