Bodemsanering goedkoper en minder grondig

De bodem in Nederland is op meer dan honderdduizend plaatsen vervuild. Als al die plaatsen moeten worden schoongemaakt, kost dat de gemeenschap honderd miljard gulden, rekent minister De Boer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer voor in haar begroting....

Het rijk heeft dat geld niet en dus kiest het kabinet voor een andere aanpak. Bodemsanering wordt in de toekomst afhankelijk gesteld van het gebruik van de vervuilde grond. De grond onder een nieuwe parkeergarage hoeft immers niet zo schoon te zijn als de grond waarop volkstuintjes worden aangelegd. Voor een parkeergarage kan worden volstaan met het isoleren van de vervuilde grond in de bodem. Komt er een volkstuintje, dan moet alle vervuilde grond worden geruimd.

Een gevolg van deze nieuwe aanpak is dat het vaker zal voorkomen dat er na sanering vervuilde grond in de bodem achterblijft. Het kabinet neemt dat voor lief, omdat het rendement van de bodemsanering toeneemt. Schoonmaken gaat sneller dan voorheen, waardoor nieuwe bouwplannen eerder kunnen worden uitgevoerd. Een nadeel van de nieuwe aanpak is dat het achtergebleven vuil later wellicht alsnog moet worden opgeruimd mocht het stuk grond een andere bestemming krijgen.

Tot 2010 trekt het kabinet voor bodemsanering en bodemonderzoek anderhalf miljard gulden extra uit. Het geld is bestemd voor de meest urgente saneringen in stedelijke en landelijke gebieden.

Bestrijding van de uitstoot van broeikasgassen blijft een van de hoofdpunten van het milieubeleid. Eerder deze kabinetsperiode stak het kabinet al 750 miljoen gulden in CO2 -beleid, ofwel klimaatbeleid. Daar komt volgend jaar eenzelfde bedrag bij. Maar dat is nog steeds niet voldoende om de doelstelling te halen. Wel ziet minister De Boer een kleine knik in de toename van CO2 , 'dus misschien gaat het langzaam de goede kant uit'.

Voor de bestrijding van milieuvervuiling door het verkeer komt in vijf jaar 185 miljoen gulden beschikbaar. Vrachtwagens en bussen moeten schoner worden en bestelauto's moeten vaker rijden op aardgas of lpg. In het kader van de 'vergroening' van het belastingstelsel is er aandacht voor korting op de aanschaf van schone en zuinige auto's.

Het kabinet is van plan dertig miljoen te stoppen in innovatief en duurzaam bouwen. Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting: 'Volgend jaar hebben we in Nederland voor het eerst meer koopwoningen dan huurhuizen. Bovendien naderen we een evenwichtige situatie op de woningmarkt. Het gaat er nu om een omslag te bereiken, we moeten van kwantiteit naar kwaliteit.'

Tommel mikt vooral op verbetering van de naoorlogse woningen. De komende jaren wordt twee miljard vrijgemaakt voor stedelijke vernieuwing. Het geld kan door gemeenten worden besteed aan nieuwbouw, stadsvernieuwing of aan het groot onderhoud van het bestaande woningbezit. De gemeenten krijgen meer beleidsvrijheid. Tommel: 'Stedelijke vernieuwing wordt maatwerk.'

Maatwerk eist Tommel ook voor huisvesting van ouderen. Er komt extra geld onder andere voor het aanleggen van liften in gebouwen waar ouderen wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden