Bodem van graansilo's EU in zicht

De graanvoorraden in Europa raken op. Voordat de nieuwe oogst begint binnen te komen (september/oktober), is de bodem van de silo's in zicht. Het Productschap Akkerbouw taxeert dat het restant genoeg zal zijn voor zes weken gebruik, maar het Comité van Graanhandelaren denkt dat er nog maar voor drie weken over zal zijn.

AMSTERDAM - De interventievoorraad, die is te beschouwen als de strategische voorraad van de Europese Commissie, is verwaarloosbaar. In juli 2010 bedroeg die 5,8 miljoen ton. Prognoses die vrijdag werden gepubliceerd, wijzen uit dat daarvan in juli dit jaar nog maar 1,4 miljoen ton over is.


Volgens Anne Broekema, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren, is de situatie zorgelijk. Een resterende totale voorraad die genoeg is voor drie weken, is al erg weinig. 'Stel dat het een koud seizoen wordt en de nieuwe oogst komt een paar weken later. Dan wordt het wel erg krap.'


Ook Fred Klein, graanexpert bij het Productschap Akkerbouw, is bezorgd. Zijn schatting is iets optimistischer dan die van handelaar Broekema, maar 'de ene schatting is net zo goed als de andere. We weten het niet, want niemand houdt bij hoe groot de reserves zijn.'


Ook Klein vindt het vrijwel verdwijnen van de interventievoorraad opvallend. Die voorraad was een bijproduct van de marktregulering door de Europese Commissie. Daalt de graanprijs tot onder de 104 euro per ton, dan koopt Europa miljoenen tonnen in om de prijs ten bate van de boeren te ondersteunen.


Maar die interventies worden steeds schaarser. In de jaren tachtig en negentig greep de Commissie al in als de prijs onder de (omgerekend) 184 euro daalde. Sinds 2003 is die interventieprijs gedaald tot 104 euro. Bovendien is het sinds 2008 beleid om nooit meer dan 3 miljoen ton per jaar op te kopen. Daardoor zal de nu vrijwel uitgeputte interventievoorraad niet snel meer groeien.


Klein: 'Dat is voortgekomen uit de wens om de marktwerking in de landbouw te versterken. In 2007 hadden we een slechte oogst en stegen de prijzen heel sterk. Dat seizoen begonnen we met een interventievoorraad van 14 miljoen ton, en die is in zijn geheel verkocht. Maar de interventievoorraad zal nooit meer 14 miljoen ton bedragen.'


Het is geen wereldwijde trend van overheden om hun voorraden af te bouwen. Klein wijst op het beleid in China en in India. 'Daar hebben de overheden voorraden die groot genoeg zijn voor negen maanden.'


De totale uitverkoop van de interventievoorraden heeft één groot voordeel: de Europese Commissie heeft er honderden miljoenen aan verdiend. In het vorige jaar met een graantekort, 2007/2008, verdiende de Europese Commissie bijna een miljard euro aan de verkoop van zijn voorraden.


Dit seizoen wordt rond 5,5 miljoen ton graan verkocht met een winst van gemiddeld rond een kleine 100 euro per ton. Als de kosten zijn verrekend, zal er een winst tussen 350 en 450 miljoen euro overblijven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden