Update

Bodega Old Dutch blijft beschermd monument

Bodega Old Dutch aan de Rochussenstraat in Rotterdam blijft een beschermd gemeentelijk monument. De Raad van State heeft vandaag het beroep dat de eigenaar had ingesteld tegen de toekenning van de monumentenstatus afgewezen.

© GOOGLE STREETVIEW

Old Dutch is het laatste gebouw dat resteert van een noodwinkelcentrum dat direct na het bombardement op Rotterdam in mei 1940 is gerealiseerd. Voor de bouw is puin van het bombardement gebruikt. Het pand heeft kenmerkende kleine ruitjes, omdat in de oorlog geen grote ruiten te krijgen waren.

Geen renovatie
De gemeente Rotterdam bestempelde het pand in 2009 tot monument op advies van de Bond Heemschut. Dat was een streep door de rekening van de eigenaar, die het gebouw wilde renoveren. Volgens hem heeft het restaurant nooit deel uitgemaakt van het noodwinkelcentrum, al is het er vlak naast gebouwd.

Ook vindt hij de bouwstijl niet bijzonder. De eigenaar vreest dat de waarde van zijn pand flink zal dalen door de beperkingen die de monumentenstatus oplegt.

Cultuurhistorische waarde
De bestuursrechter acht bewezen dat het gebouw wel degelijk bij het noodwinkelcentrum heeft gehoord, al wijkt het qua architectuur en bouwstijl af. Destijds is ook een bouwvergunning aangevraagd voor een noodgebouw, zo staat in de uitspraak. 'En hoewel het pand wellicht niet van zeldzame architectonische waarde is, heeft het wel cultuurhistorische waarde.'

De monumentenstatus verhindert de eigenaar volgens de bestuursrechter niet om te renoveren of te verbouwen, want dat is binnen de grenzen van de Monumentenwet toegestaan. Bovendien heeft de gemeente Rotterdam hem zogenoemde nadeelcompensatie aangeboden, voor zover die nodig is.

 Hoewel het pand wellicht niet van zeldzame architectonische waarde is, heeft het wel cultuurhistorische waarde  
De bestuursrechter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.