Bobby verruilt deftig blauw voor veilig geel

VAN ONZE CORRESPONDENTPATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De traditionele bobby verdwijnt uit het Britse straatbeeld. Voortaan zullen de 'boys in blue' in felgele jasjes rondlopen. De politieleiding hoopt dat een betere zichtbaarheid zal leiden tot een hoger veiligheidsgevoel bij de bevolking. Tevens liggen er plannen om politieauto's en -bureaus opvallender kleuren te geven.

Met de beslissing komt er een eind aan een bijna twee eeuwen lange traditie die begon bij Robert Peel, grondlegger van het moderne politiekorps. In 1829 rustte deze legendarische minister van Binnenlandse Zaken zijn dienders uit in donkerblauwe uniformen. Dit vormde een ingetogen contrast met het groen van het leger. Een uitdossing als kanariepiet zou indertijd volstrekt ondenkbaar zijn geweest.

Het geel is echter met een onstuitbare opmars bezig. Nu al dragen agenten gele jasjes wanneer ze het verkeer regelen en als 'biking bobby' op de fiets patrouilleren. Ook de zogeheten plastic bobby's, de hulpagenten, dragen geel. Scotland Yard heeft nu bepaald dat elke bobby zich in geel op straat moet begeven. Het dragen van de klassieke uitrusting zal beperkt blijven tot ceremoniële gelegenheden.

Of de gele bobby's daadwerkelijk zullen opvallen, is de vraag. Ze hebben concurrentie met bouwvakkers, vuilophalers, fietsers, stratenmakers, collectanten en duizenden anderen die in 'high visibility' gekleed gaan. Onlangs was er zelfs een roof op een filiaal van het chique warenhuis Selfridges in Manchester waarbij de drie overvallers van top tot teen in fluorescerend geel opgetuigd waren.

Bij het besluit speelt ook de veiligheid van de agenten zelf mee. Onlangs stond in een overheidsrapport over politie-opleidingen dat de nadruk steeds meer komt te liggen op de veiligheid van de agenten in plaats van op het bestrijden van criminaliteit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden