Bob Dole zet Buchanan op zijspoor

De conservatieve commentator en Republikeinse stokebrand Pat Buchanan is diep beledigd dat hij niet door de Republikeinse Partij is uitgenodigd om de conventie in San Diego toe te spreken....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

In plaats van een hoofdrol tijdens prime time moet Buchanan genoegen nemen met een van te voren opgenomen gesprek over immigratie, belastingen en bijstand, dat op grote videoschermen zal worden vertoond en door de media zal worden genegeerd.

'Dit is een belediging aan het adres van de drie miljoen conservatieven die op mij hebben gestemd', aldus Buchanan woensdag. De voorzitter van de Republikeinse Partij, Haley Barbour, en presidentskandidaat Bob Dole willen een herhaling van de Republikeinse conventie in 1992 in Houston voorkomen. Met een hard-rechtse, onverdraagzame toespraak, waarin hij sprak over een culturele oorlog in de VS, zette Buchanan de negatieve toon van die conventie. Sommige Republikeinen menen dat de hardvochtige teneur ervan een factor was in de nederlaag van president Bush.

Buchanan zal dit jaar voor de opening van de conventie in San Diego een aparte bijeenkomst houden. Hij blijft halsstarrig weigeren zijn kansloze pogingen de Republikeinse nominatie te verwerven op te geven. Verzoeken van Dole om de verdeeldheid zaaiende campagne te staken en de gelederen te sluiten werden gisteren door Buchanan afgewezen. Na de voorverkiezingen, waarin Dole een duidelijke meerderheid aan gedelegeerden naar de conventie won, heeft Buchanan geen enkel uitzicht op de nominatie. Maar door druk te blijven uitoefenen, hoopt hij de keuze van de vice-president en het beleid van 'president Dole' te beïnvloeden.

Als Dole een kandidaat voor het vice-presidentschap kiest die pro-abortus is of net als hijzelf niet bereid blijkt de belastingen te verlagen en de buitenlandse hulp te schrappen, dan is het denkbaar dat Buchanan in San Diego de Republikeinse Partij verlaat. 'Wij gaan naar San Diego als Republikeinen en ik hoop de stad te verlaten als een Republikein, maar dat hangt vooral af van Dole', aldus Buchanan. Hij zei verder dat de kandidatuur van Dole in 'zeer, zeer grote moeilijkheden' verkeert en dat alleen met behulp van 'gedurfde, conservatieve ideeën' het voor president Clinton gunstige tij kan worden gekeerd. Tot die 'ideeën' van Buchanan behoren het terugtrekken van alle Amerikaanse troepen uit Europa en Azië, het volledig stopzetten van legale immigratie, en het invoeren van een verbod op abortus. Verwacht wordt dat Buchanan in San Diego voor de nodige ophef zal zorgen, ondanks de pogingen zijn rol tot een minimum te beperken.

Volgens partijvoorzitter Barbour moet de conventie in de Californische marinestad 'een festival van ideëen' worden dat in het teken zal staan van 'gewone Amerikanen die het zonder hulp van de overheid hebben gemaakt'. Volgens Barbour is het 'niet verkeerd de conventie te beschouwen als een grote, vermakelijke tv-show met Dole in de hoofdrol'. Partijconventies worden door de televisiekijkers traditioneel zeer slecht bekeken. De Republikeinen proberen met veel Hollywoodse trucs de aandacht te trekken en daarin past Buchanan niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden