Bob de Jong maakt na omissie van 2001 erelijst bijna compleet

Schaatsen


WK afstanden

INZELL -Tien jaar geleden dacht hij zijn grote trofee binnen te halen, de 'dubbel' op de lange afstanden. Maar Bob de Jong deed in 2001in Salt Lake City, iets heel doms. Met de wereldtitel op de 5 kilometer op zak dacht hij dat de hoofdprijs op de 10 kilometer min of meer automatisch in zijn bezit zou komen.


De Jong liet door de te vroege feestgedachten het goud op die afstand uit de handen vallen. Pas zaterdag, tien jaar na dato, poetste hij die vlek uit zijn intussen grandioze oeuvre. De Jong (34) veroverde in Inzell, de schaatsstad waar hij al zeventien jaar komt, na het wereldgoud op de 5 ook de hoogste eer op de 10 kilometer.


'Kat in het bakkie, Bob', riep de man die dat kunststuk in het verleden tweemaal afleverde, superstayer Gianni Romme. Sven Kramer deed het tussen 2007 en 2009 ook liefst drie keer. De Jong zei dat dit duet aan deze titels hem het liefst was.


In 2001 was hij op de laatste 100 meter voorbijgereden door landgenoot Carl Verheijen. Hij had dat aangevoeld als een schande. 'Ik werd op mijn beste afstand verslagen. Die nederlaag heeft lang doorgewerkt .'


Het was destijds Bobs eigen schuld geweest, legde zijn coach Jillert Anema even verderop uit. Hij was in 2001 ook al de trainer van De Jong geweest. 'Ik was erbij in Salt Lake. Dat hij de dubbel toen niet pakte, was omdat hij drie ronden voor het eind al een feestje aan het vieren was. Verheijen reed een slotronde van 27,9, een van de snelste aller tijden. Ik riep dat al twee ronden voor het eind. Reed Bob nog een vakantierondje. Kwam Carl hem op de streep voorbij.'


Zaterdag hadden de twee de kans hun sinds vorig jaar hernieuwde samenwerking, onder de vlag van marathonploeg BAM, van een nieuwe te voorzien.


De Jong was gezond gespannen geweest, voor zijn rit tegen de Koreaan Seung-hoon Lee, de man die vorig jaar in Vancouver het goud incasseerde, toen Sven Kramer door zijn coach Kemkers de verkeerde bocht werd ingestuurd.


De Jong had daar destijds, als titelverdediger, van moeten profiteren, maar zijn rug deed niet wat het hoofd opdroeg. Hij was in december, op een slecht stoeltje in de terugvlucht van Salt Lake City naar Amsterdam, door de rug gegaan. Het kostte hem zijn olympische topvorm. 'Daardoor kon ik in Vancouver blij zijn met brons.'


In Inzell was het tijd te laten zien dat hij vorig jaar een steek had laten vallen. Lee werd door de 'Diesel uit Leimuiden', die regelmaat tot zijn grootste kwaliteit mag rekenen, volledig in de vernieling gereden. De Aziaat verloor zelfs het erepodium volledig uit zicht.


De Jong kwam in een Europees record, de tweede tijd uit de historie (12.48,20) over de streep. De nummer twee, Bob de Vries, moest zestien seconden op hem toegeven. De man die hem dichter kon benaderen, de derde Nederlander Arjen van der Kieft, werd gediskwalificeerd, omdat hij de verplichte transponder door de tijdwaarneming niet om de enkel had bevestigd.


Het was voor Van der Kieft een les om nooit te vergeten. De Jong heeft die lessen achter de rug, maar hij mag er zijn gemak nog niet van nemen. 'Dan kan hij morgen met vakantie gaan', zei coach Anema.


De gedreven trainer, volgens vader De Jong de eerste die zijn zoon echt aan het werk heeft gekregen, ziet in De Jong de schaatser die nooit te oud is om nog bij te leren. Fysiek kan hij niet beter meer worden, maar is hij verre van versleten. Met een slimme aanpak kan De Jong nog wel zes, zeven jaar mee. Anema: 'Als Bob op gewicht blijft, kan hij goed blijven tot 41-, 42-jarige leeftijd. Het gaat er vooral om hoe je in het hoofd bent. Of je fris bent en gespannen voor wedstrijden. Het moment dat je tevreden bent, is het afgelopen.'


De Jong liet zich zaterdag na de dubbel in een bui van tevredenheid ontvallen dat hij misschien maar beter zou kunnen stoppen. 'Beter wordt het nooit meer', zei hij lachend..


De mensen om hem heen blijven hem aanmoedigen vol te houden. De schaatser bekijkt het van jaar tot jaar. Over de Olympische Winterspelen van Sotsji, van 2014, wil hij het niet hebben. Hij weet wat er mis kan gaan in voorbereiding en qua omstandigheden.


Het spontane idee om door te reizen naar Calgary om bij de seizoensafsluiting op de hooglandbaan het wereldrecord op de 10 kilometer van Sven Kramer aan te vallen, hoonde De Jong weg. 'Een wereldtitel win je, een wereldrecord overkomt je.'


Hij wees erop dat hij bij deze wereldtitel 10 kilometer 37 seconden sneller was geweest dan bij het vergelijkbare succes in 2005, op de toen nog onoverdekte baan van Inzell. Om aan te geven hoe snel zijn tijd wel niet was geweest.


Pagina 9 Ireen wüst sluit af met tweemaal zilver


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden