Bo&Ro: veel eten voor weinig geld

Recensent Mac van Dinther eet bij Bo&Ro in Zoetermeer.

Restaurant Bo&Ro in Zoetermeer. Beeld Els Zweerink

Zoetermeer: wat doen we daar?

We hebben een blind date. We zijn naar Zoetermeer gelokt door een tip van een lezer die Bo&Ro het 'beste restaurant van de derde stad van Zuid-Holland' noemt. Nou hoeft dat niet meteen in het Guinness Book of Records. Maar de toevoeging dat het hier een 'Frans-mediterraanse keuken met Perzische invloeden' betreft maakte ons nieuwsgierig. Twee van de hoogst ontwikkelde keukens ter wereld samen, dat zie je niet vaak.

BO&RO
Markt 1, 2711 CZ Zoetermeer
bo-ro.nl

Het menu
Meloen met limoncello, auberginedip, bresaola Carpaccio van rundvlees, kip met Iraanse augurk, tonijn, bonbon van zalm Fesenjan
Lamsfilet en entrecote
Grand dessert

Op naar Sweet Lake City.

Daar vinden we Bo&Ro in een glazen paviljoen aan de Grote Dobbe, een waterplas in het hart van de stad. De inrichting is een druk allegaartje van rode plavuizen, houten tafels, grijze pilaren en zilveren blingbling. De keuken zit in het midden van de zaak, aan de buitenzijde zijn overal ramen en een terras. In de zomer moet het hier prachtig zijn.

Bo&Ro: is dat Perzisch?

Nee, dat is afgeleid van Boas en Romy, de voornamen van de kinderen van kok/eigenaar Shahab Ajallouian. Zijn familie kwam in 1995 vanuit Iran naar Nederland en stortte zich hier vol op de horeca: Shahabs ouders en zijn zus hebben ook een eigen zaak. Shahab werkte eerst bij de politie, maar begon acht jaar geleden Bo&Ro.

De cijfers

Kosten rondreis 39,50 p.p. euro
Eten 7
Bediening 7,5
Entourage 7
Prijs-kwaliteit 8

Wat eten we?

De Bo&Ro rondreis, die ons langs alle toppen van de Perzisch-Franse keuken moet laten scheren.

Smaakt het?

De term rondreis is een understatement; een wereldreis had het beter kunnen heten. Alleen al in de dubbele serie voorgerechten komen we invloeden tegen uit Italië, Japan, Iran, Indonesië en nog zo wat landen. Het is een culinaire grabbelton gevuld met gerechtjes als meloen met limoncello, bresaola (gedroogd en gezouten rundvlees) met zeven jaar ingelegde knoflook (een recept van oma Ajallouian), carpaccio met truffelmayo, geschroeide tonijn met sojagel en wasabi, knapperig gebakken kip met Iraanse pittig-zure augurk, bonbon van zalm met sambal-sesam, kletskop. Het schiet alle kanten op, maar qua smaak is het dik in orde.

Het tussengerecht van fesenjan, een traditioneel Iraans gerecht van kip zachtjes gestoofd in een rinse saus van granaatappel met gemalen walnoot, is even een rustpunt. Daarna gaat Shahab weer vol op het orgel met een hoofdgerecht van lamsfilet én runderentrecote met pastinaak, sugar snaps, wortel, rode kool, quinoa, granaatappel, citrusschuim, friet en risotto. Zo ziet circus op het bord eruit. Opnieuw: het heeft kop noch staart, maar er zit niks bij dat niet smaakt. Het gaat ook schoon op.

Nog een dessert gehad?

Crème brûlée, kersengranité, boerenroomijs, perensorbet, chocoladecremeux, appel, bramen, blauwe bessen; uitbundig is het sleutelwoord. Al kun je ook overdrijven.

Hoe is de bediening?

Die wordt soepeltjes verzorgd door keurige jonge mannen en één vrouw in grijze sloof en wit overhemd met stropdas.

En: goede tip?

Laten we eerlijk zijn: een topzaak is Bo&Ro niet. Daarvoor is het allemaal te onsamenhangend en niet verfijnd genoeg. Maar een gouden formule is het wel. Shahab geeft zijn eten genoeg smaak, spanning en avontuur mee om de zaak boven de grauwe middelmaat uit te laten steken. Dat wordt gewaardeerd, gezien de drukte op een doordeweekse dag. Shabab mag dan een geboren Iraniër wezen, zijn succesformule is typisch Nederlands: veel eten voor weinig geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.