BNNVara biedt excuses aan corpslid aan na uitzending Rambam

Omroep BNNVara heeft excuses aangeboden aan een corpslid uit Utrecht, vanwege een Rambam-uitzending over ontgroeningen in januari.

Redactie

Door: Menno van Dongen en Jasper Kars

BNNVara heeft excuses aangeboden aan een studente uit Utrecht. In januari suggereerden makers van het tv-programma Rambam ten onrechte dat ze had gelogen, na een geruchtmakende uitzending over ontgroeningen.

De studente speelde tegen haar wil een hoofdrol in het programma, omdat uit verborgen camerabeelden zou blijken dat haar astma-medicatie was afgepakt tijdens de ontgroening. Dat was een van de belangrijkste verwijten in de uitzending, waarmee Rambam wilde aantonen dat corpora hun zorgplicht tegenover aspirant-leden niet nakomen.

Het corpslid in spe kwam na het tv-programma met een verklaring, onder meer in de talkshow Jinek. Er was volgens haar sprake van een misverstand: de medicijnen zijn niet afgepakt maar uit haar tas gevallen. Opmerkingen die ze hierover maakte tegen een infiltrant met een verborgen camerabril zouden ten onrechte serieus zijn genomen.

De makers van Rambam hielden aanvankelijk voet bij stuk; ze zetten niet-uitgezonden beelden online met de toevoeging dat de studente ‘mogelijk uit loyaliteit met haar vereniging UVSV haar verhaal achteraf heeft gewijzigd’.

Dat had niet moeten gebeuren, erkennen de omroep en producent CCCP Televisie. Ze hebben schriftelijk verklaard dat de studente na de uitzending ‘juist en consistent heeft verklaard’ over de medicatie en hun excuses aangeboden ‘voor verkeerde beeldvorming na de uitzending’.

Praeses Alexandra Kist van UVSV is blij met de excuses, die veel betekenen voor de astmatische studente. ‘Zij studeert rechten, dan is het extra vervelend als ten onrechte in artikelen staat dat je een leugenaar bent. Voor de UVSV is het belangrijk dat de banden met de universiteit en de hogeschool deze week zijn hersteld en dat we weer bestuursbeurzen krijgen.’

Voor UVSV is de kwestie hiermee afgedaan, zegt Kist. ‘Ik hoop wel dat Rambam heeft geleerd dat ze beter onderzoek moeten doen voordat ze iemand publiekelijk beschuldigen.’

In januari ontstond ook al twijfel over een verwijt van Rambam: dat een Rotterdamse student tijdens de ontgroening met een hoofdwond werd afgevoerd naar het ziekenhuis en na zijn terugkeer zware opdrachten moest uitvoeren. Na de uitzending sprak een journalist van Quote een betrokkene die aannemelijk maakt dat dit een misverstand was; de infiltrant van Rambam heeft vermoedelijk twee aspirant-leden verwisseld.

BNNVara liet donderdagmiddag weten nog altijd achter de uitzending te staan, ondanks het misverstand over de astmamedicatie. De studentenverenigingen hebben volgens een woordvoerder van de omroep erkend dat tijdens de ontgroening regels zijn overtreden. Daarna zijn maatregelen genomen om nieuwe misstanden te voorkomen.

Doorgaans gaan medewerkers van Rambam zelf op pad met verborgen camera's. In dit geval kon dat niet, omdat alleen studenten mogen deelnemen aan ontgroeningen van corpora. Daarom kozen ze ervoor onervaren medewerkers op pad te sturen. Makers van Rambam hebben tot dusver tweemaal voor de rechter gestaan, ze wonnen beide zaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden