BN'ers zijn de Nutella van de tv: iedereen ergert zich eraan, maar toch ruikt het er op steeds meer plekken naar

Even leek het een fase, die BN'ers die op tv schaatsen, dirigeren, vogels kijken, paaldansen. Maar het houdt niet op.

null Beeld
Beeld

Ik maak me zorgen. Over Tooske Ragas, Frits Wester en Monica Geuze, die kibbelend dolen door een nodeloos ingewikkelde kruising tussen Wie Is De Mol? en een Scandinavische thriller. Dit RTL-programma heet De Kroongetuige en gaat niet over een informant, maar een saboteur. Dat is niet de enige weeffout, maar wel de leukste.

Ik maak me zorgen over Yuri van Gelder en Christina Curry, die met gevaar voor eigen leven dobberen op een ijskoude Albanese rivier voor een idiote afgeleide van De Gevaarlijkste Wegen Van De Wereld. En ook over Jeroen Pauw die Waldemar Torenstra en Martijn Fischer uitnodigt om te praten, niet over hun films en toneelstukken, maar hun deelname aan Risky Rivers.

Over Tygo Gernandt, Nance Coolen en Michael Boogerd, die zich keer op keer vrijwillig laten opsluiten om zich vervolgens weer een weg naar buiten te puzzelen. Waarom doen zij mee aan The Big Escape, deze halfbakken poging van Avrotros om een trendje in een format te gieten? What's next? Mudmasters met VIPS? O ja, dat heeft SBS 6 al gedaan.

Over Stijn van Vliet en Daan Boom die achterin zitten bij bejaarde singles die genadeloos de weg kwijtraken op weg naar Zwitserland. Een hartstikke lief programma, dit Hotel Romantiek, maar waarom kunnen de vrijgezelle zestigplussers het niet alleen af? Stijn en Daan zien we ook al in Dwars Door De Week én hun eigen show Streetlab Niet Te Geloven.

Tim Douwsma met zijn broertje Rick. Beeld
Tim Douwsma met zijn broertje Rick.Beeld

Natuurlijk, we hadden al bekende Nederlanders die van een duikplank en een skischans sprongen, honger leden op een eiland, naakt gingen daten op een ander eiland, een dagje van vrouw ruilden, op zoek naar God gingen in een klooster, zich lieten schminken zodat ze hoogbejaard leken, of een spelletje speelden op een fort in zee met dwergen.

Er waren bekende Nederlanders die dansten op ijs, dirigeerden, vogels keken, fotografeerden en paaldansten. Dit najaar schotelt SBS6 ons voor: BN'ers die drones vliegen. Laten we hier een grens trekken. De televisie is geen hobbyhok voor BN'ers.

Een tijd lang leek het een fase, een trend die weer voorbij zou gaan. Nu weet ik: het houdt niet op. We moeten wat doen. Stoppen met kijken, bijvoorbeeld. Wat velen gelukkig al doen, afgaande op de povere kijkcijfers van veel van de genoemde programma's. Hou dat vol.

Tv-makers moeten op een gegeven moment doorhebben dat BN'ers geen garantie voor kijkcijfers zijn. Dat Heel Holland Bakt, Ik Vertrek en Boer Zoekt Vrouw juist immens populair zijn omdat er doorsnee Nederlanders in te zien zijn. Omdat er wat te ontdekken valt.

BN'ers zijn de Nutella en wafels van de tv-wereld: iedereen ergert zich eraan, maar toch ruikt het er op steeds meer plekken naar en ben je zelf óók heel even verleid als de geur je neus binnenvliegt. Hè lekker, Bram Moszkowicz en Fatima Moreira de Melo, die ken ik, even checken. Om een minuut later te beseffen dat je er weer bent ingetrapt: meer van hetzelfde.

Het televisierecensententeam van de Volkskrant bestaat uit Julien Althuisius, Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen en, deze week, Haro Kraak.

Bram Moszkowicz. Beeld
Bram Moszkowicz.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden