BN'ers negeren Twitter (nog)

Terwijl Twitter Nederland langzaam verovert, houdt het aandeel bekende Nederlanders niet over. Na bekende en minder-bekende 'hotshots' als minister Maxime Verhagen, Ronald Giphart, Giel Beelen en Francisco van Jole, blijft het lang stil. De échte BN'ers ontbreken. Waar blijft Wouter Bos? Jan Peter Balkenende? Jeroen Pauw? Beau van Erven Dorens? Anouk? Hans Teeuwen? Harry Mülisch? Rick Nieman? Twan Huys?

En dat terwijl de grote sterren in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het twitteren wél massaal hebben omarmd. Van Al Gore tot Ellen DeGeneres en van Lilly Allen tot CBS News-anchor Katie Couric, de belangrijkste nieuws-tv-vrouw van de VS. Ze zitten allemaal op Twitter, het chatfenomeen dat de oude media flink bezig houdt.

En de lijst van bekende internationale namen gaat maar door: Oerrappers P. Diddy en Snoop Dogg, topzwemmer Michael Phelps, Virgin-zakenman Richard Branson, comedian Stephen Colbert, CNN-host Anderson Cooper, wielrenner Lance Armstrong. Meet the Press-journalist David Gregory, filmmaker David Lynch, acteur Ashton Kutcher, tieneridool Vanessa Hudgens, American Idol-presentator Ryan Seacrast. Limp Bizkit-frontman Fred Durst en John McCain, de tegenstrever van Barack Obama in de presidentsstrijd van 2008. Deze laatste is er overigens sinds half januari mee opgehouden, tot teleurstelling van zijn ruim 435.000 volgers.

Nederlandse politici lijken de kat uit de boom te kijken. Na Maxime Verhagen volgt er een hele tijd niets. D66-fractieleider Pechtold doet ook een poging, maar met nog slechts twee tweets achter z'n naam, mag dat nog geen naam hebben. Vervolgens duiken er enkele twitterende Kamerleden op zoals Arend Jan Boekestijn van de VVD en CDA'er Joop Atsma. Verder valt op dat veel Europarlementariërs zich melden op Twitter. Sophie in 't Veld, Ivo Thijssen (beiden D66) Kathalijne Buitenweg, Joost Lagendijk (beiden GroenLinks) Dat heeft vast te maken met de verkiezingen op 4 juni. De lijst wordt gecompleteerd door tientallen lokale en regionale politici en departementen. Maar zoals geconstateerd, de echte grote jongens ontbreken. Bos, Balkenende, Rutte, Halsema, ze kijken de kat uit de boom of zijn helemaal niet van zins om zich bij Twitter aan te melden.

Ook op entertainment- en kunstgebied is de oogst schaars. De entree van schrijver Ronald Giphart zorgde onlangs nog voor een opleving. Er wordt sindsdien zelfs aan een heuse tweetroman geschreven, samen met andere schrijvende 'tweeps'. Verder zijn er voornamelijk journalisten, bloggers en deejays actief in Twitterland. Gijs Staverman, Jeroen van Inkel, Coen Swijnenberg en Rick van Velthuijsen zijn de bekendste. Verder zijn het hoofdredacteuren van grote Nederlandse media (onder meer Bart Brouwers van Spits, Jan Dijkgraaf van HP de Tijd en Tim Overdiek van het NOS Journaal), die al twitterend elkaar vliegen afvangen. Maar waar blijven die grote jongens? Sjuul Paradijs (Telegraaf), Hans Laroes (NOS Journaal), Harm Taselaar (RTL Nieuws) CEO's van andere Nederlandse bedrijven, de Nederlandse Richard Branson's? De Nederlandse topjournalisten?

Nee, dan Amerika nog een keer. Daar betekent Twitter zelfs een nieuw begin voor vergeten B-sterren. Het jarennegentigicoon, rapper MC Hammer, blijkt daar zeer actief op Twitter. En hoe... De rapper-in-ruste heeft maar liefst 208.158 followers.

U Can't Touch This!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.