BMW zou in beeld zijn bij redding NedCar

BMW wil auto's gaan maken in Born en de VDL Groep voert gesprekken over een mogelijke overname van NedCar. Samen kunnen ze de autofabriek redden.

PETER DE GRAAF

BORN - De VDL Groep uit Eindhoven, een industrieel concern dat onder meer bussen fabriceert, is geïnteresseerd in de overname van autofabriek NedCar in Born. 'VDL voert momenteel gesprekken in verband met een mogelijke overname van NedCar', zo liet het bedrijf vrijdagmiddag weten.

Het Eindhovense concern reageert daarmee op berichten dat BMW een belangrijke gegadigde is om samen met VDL de Limburgse autofabriek van de ondergang te redden. Het Duitse autoconcern zou auto's in Born willen gaan maken, maar de overname van de fabriek willen overlaten aan de VDL Groep.

Een woordvoerder van BMW in München wil geen commentaar geven op de berichten. Hij zegt slechts: 'We hebben geen interesse om NedCar te kopen.' Ook wil hij niet bevestigen dat een hoge delegatie van BMW vrijdag op bezoek is geweest bij NedCar. 'Wij bezoeken veel autofabrieken over de hele wereld. Ik weet niet of een delegatie vrijdag in Born was.'

Volgens VDL vindt er overleg plaats met 'diverse partijen, waaronder aandeelhouders, directie en ondernemingsraad van NedCar, vakbonden, diverse klanten alsmede regionale en landelijke overheden.' De onderneming zegt tijdens de onderhandelingen geen verdere mededelingen te doen.

Geen ontkenning

Bij NedCar wil niemand iets zeggen over de gecombineerde interesse van BMW en VDL. Maar ontkend wordt het ook niet. 'Daar gaan we niet op in', aldus een woordvoerder van NedCar.

Vakbondsbestuurder Henk van Rees, lid van de taskforce die zich bezighoudt met de toekomst van de autofabriek in Born, wil slechts kwijt dat er meer partijen in de markt zijn voor NedCar. 'Ik ben positiever gestemd dan enkele maanden geleden', aldus Van Rees.

Maar hij onderstreept dat een akkoord nog wel enkele maanden op zich kan laten wachten. En hij sluit ook niet uit dat er uiteindelijk geen akkoord komt met een overnamekandidaat. Daarom gaat de taskforce ook door met 'het tweede spoor: een sociaal plan voor de 1500 werknemers'.

Volgens Van Rees hebben meerdere partijen al de boeken bij NedCar onderzocht. Complicerende factor daarbij is dat ze niet alleen in de markt zijn voor NedCar, maar ook interesse hebben in andere overnamekandidaten: 'Je doet als NedCar mee in een concurrentieslag, waarin er maar één kan winnen.' Hij is er beducht voor om al te hoge verwachtingen te wekken, vooral ook naar het personeel. Eerder werd het Zwitserse bedrijf Q-PM nadrukkelijk genoemd als overnamekandidaat, maar die interesse bleek uiteindelijk toch niet zo diep te gaan.

Succesvol

BMW, eigenaar van de automerken BMW, Rolls-Royce en Mini, heeft vorig jaar als een trein gedraaid. Het Duitse autoconcern, met circa 100 duizend werknemers, boekte een nettowinst van 4,9 miljard dollar.

Bij VDL, dat 80 werkmaatschappen telt en behalve bussen ook diverse industriële halffabrikaten en eindproducten maakt, werken ruim 7400 medewerkers in 17 landen. De omzet kwam vorig jaar uit op 1,5 miljard euro.

Begin februari maakte de Japanse eigenaar Mitsubishi bekend dat het eind dit jaar stopt met de productie van auto's in Born. Bij NedCar worden nu nog de Outlander en Colt van Mitsubishi geassembleerd.

Het Japanse concern is bereid om de NedCar-fabriek voor 1 euro te verkopen. 'Maar wel op voorwaarde dat de overnamekandidaat ook de 1500 werknemers en alle sociale verplichtingen overneemt', onderstreept vakbondsbestuurder Van Rees. 'Daardoor kunnen de kosten in de honderden miljoenen gaan lopen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden