Bluswerk branden Indonesië kan hier beginnen

De enorme bosbranden in Indonesië hangen rechtstreeks samen met onze voorliefde voor hardhout. Marijke Vos en Tim Verhoef bepleiten een keurmerk voor 'koosjer' hout opdat de consument de herkomst ervan kent....

MARIJKE VOS; TIM VERHOEF

HET vernietigen van bos brengt de gezondheid ernstige schade toe. De betekenis van vooral tropische (regen)wouden voor het tegengaan van het broeikaseffect en als bron van nog grotendeels ongekende genetische rijkdommen was al onomstreden.

Maar de zwarte rookwolken die zich de afgelopen weken in een ongekende omvang boven grote delen van Zuidoost-Azië hebben samengepakt, plegen een onmiddellijke aanslag op de gezondheid van miljoenen mensen, verlammen het maatschappelijk leven en verstikken de economie.

Volgens schattingen van het Wereld Natuurfonds is het door brand verwoeste gebied inmiddels gegroeid tot 750.000 hectare. Dit is slechts een fractie van de circa 13 miljoen hectare die jaarlijks in ontwikkelingslanden verloren gaat.

Aan de teloorgang van tropische bossen liggen vele oorzaken ten grondslag. In veel gevallen zijn het lokale boeren die door het wegkappen en verbranden van hout nieuwe stukjes landbouwgrond voor hun directe levensonderhoud in cultuur brengen. Het is daarom belangrijk dat de lokale bevolking ondersteund wordt bij het op een duurzame wijze exploiteren van de rijkdommen die de bossen leveren, en dat op het platteland geïnvesteerd wordt in armoedebestrijding in het algemeen.

Maar daarnaast is de commerciële houtkap een factor van grote betekenis. Juist grote plantage- en kapconcessiehouders staan nu ook aan de basis van de milieuramp die zich in Indonesië en zijn buurlanden voltrekt.

Aan de verwoesting van de Indonesische bossen dragen ook wij een steentje bij; Nederland is nog altijd één van de grootste importeurs van tropisch hardhout in de wereld, en het meeste hardhout dat we invoeren is uit Azië afkomstig. Door rijke ecosystemen weg te kappen, brengen we de aarde én al het leven op aarde op termijn onherstelbare schade toe.

Alhoewel doe-het-zelfketens, projectontwikkelaars, papierproducenten en tal van gemeenten in toenemende mate eisen stellen aan de wijze waarop het bos wordt beheerd waaruit hout afkomstig is, blijft verreweg het meest verkochte hout afkomstig uit bossen die niet op een duurzame wijze worden geëxploiteerd. 'Goed', hout kan herkend worden aan een keurmerk, verstrekt door het Forest Stewardship Council.

Later deze maand behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel van de fractie van GroenLinks, dat beoogt het nu nog kleine marktaandeel van duurzame houtproducten op de Nederlandse markt snel te laten groeien.

Wat ons betreft worden consumenten iedere keer dat zij hout, houtproducten of papier kopen, gedwongen voor zichzelf de keuze te maken of zij een verantwoord product willen kopen (voorzien van een 'groen' keurmerk) of een product dat de duurzaamheidstoets niet kan doorstaan ('rood' label).

Als de markt er op die manier de komende jaren nog niet in slaagt een belangrijke stap in de goede richting te zetten, dan moet overwogen worden de invoer van niet-duurzaam geproduceerd hout geheel te verbieden.

De belangen zijn te groot, de tegenkrachten te sterk om niet alle denkbare middelen uit de kast te halen die ertoe kunnen bijdragen dat we de groene longen van de aarde zo ongeschonden mogelijk aan volgende generaties doorgeven.

Marijke Vos en Tim Verhoef zijn respectievelijk lid en beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden