Bloomberg stort zich mogelijk in presidentiële race

Miljardair en ex-burgemeester van New York Michael Bloomberg overweegt zich in de Amerikaanse presidentsrace te storten, zo herhaalde hij vandaag nogmaals in de Financial Times. Hij laat uitzoeken wat zijn kansen zijn en neemt begin maart een besluit. Hieronder het profiel dat Amerika-correspondent Michael Persson twee weken geleden over Bloomberg schreef.

Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg Beeld epa

Bloomberg denkt als onafhankelijke kandidaat in het vacuüm te kunnen stappen dat ontstaat door de Republikeinse ruk naar rechts en de Democratische hang naar links. De favoriete middenkandidaten van de Republikeinen, Jeb Bush en Marco Rubio, staan op grote achterstand. De favoriete middenkandidaat van de Democraten, Hillary Clinton, heeft het zwaar te verduren door uitdager Bernie Sanders.

The New York Times meldde dat Bloomberg (73) al 'concrete stappen heeft gezet richting een mogelijke campagne'. Dit werd bevestigd door CNN. Hij zou een miljard dollar aan de race willen besteden. Maar zoals bij elke investering laat de ondernemer eerst marktonderzoek doen om de kans op succes te schatten.

Hij zou begin maart de knoop willen doorhakken. Dat is zo'n beetje de uiterste datum om zijn naam nog in alle Amerikaanse staten op de kieslijst te kunnen krijgen. Dan heeft hij er meer zicht op hoe de race zich bij de Republikeinen en Democraten gaat ontwikkelen. De eerste voorverkiezingen de komende weken in Iowa (1 februari) en New Hampshire (9 februari) zijn niet representatief voor Amerika. Maar 1 maart is Super Tuesday, een dag met voorverkiezingen in veertien staten, waarop de steun aan de verschillende kandidaten zal gaan uitkristalliseren.

Bloomberg, oprichter van het gelijknamige financiële mediaconcern, is een typische 'middenstander'. Hij was lange tijd Democraat, maar werd in 2001 Republikein om een gooi te doen naar het burgemeesterschap van New York. Na zijn herverkiezing verliet hij de Republikeinen om partijloos verder te gaan. Zijn naam zong ook rond bij de laatste twee presidentsverkiezingen. In 2008 liet hij net als nu onderzoek doen naar zijn kansen. Hij heeft linkse trekjes (zorg om het klimaat, zorg om vuurwapens) en rechtse (hij is tegen het minimumloon, heeft een Wall Street-verleden en een geschat vermogen van 36,5 miljard dollar).

Clinton zei zondag in het tv-programma Meet the Press dat ze zich geen zorgen maakt over de eventuele concurrentie van Bloomberg. 'Hij is een goede vriend van me. Zoals ik het begrijp, overweegt hij een kandidatuur als ik de nominatie niet krijg. Wel, dan kan ik hem geruststellen. Ik krijg de nominatie.' Clinton staat volgens RealClearPolitics, dat peilingen middelt, landelijk voor op Sanders (51 versus 38 procent), maar in Iowa wordt het spannend (49 versus 42). Omdat Sanders, senator uit Vermont, de voorverkiezingen in New Hampshire waarschijnlijk gaat winnen, zou Clinton in de eerste twee staten kunnen verliezen. Dat zou de dynamiek veranderen. De vraag is of zwarte kiezers in zuidelijke staten naar Sanders zullen overstappen.

Bij de Republikeinen gaat vastgoedmagnaat Donald Trump nog steeds aan kop. Nationaal staat hij op 35 procent, met de Texaanse senator Ted Cruz (19 procent) op de tweede plek. Ook in Iowa, waar Cruz lange tijd favoriet was, staat Trump bovenaan, met 32 tegen 27 procent. Met de door hem gezaaide twijfel over Cruz' verkiesbaarheid (hij is in Canada geboren) en de steun van voormalig Tea Party-heldin Sarah Palin heeft hij zelfs veel evangelische christenen in Iowa aan zijn kant gekregen.

In het conservatieve clubblad National Review krijgt Trump er stevig van langs, omdat hij niet conservatief genoeg zou zijn. Maar Trump voelt zich onoverwinnelijk, zo bleek zaterdag in Iowa. 'Ik zou op 5th Avenue iemand kunnen neerschieten en dan nog zou ik geen kiezers verliezen.'

Donald Trump zei zaterdag in Iowa: 'Ik zou op 5th Avenue iemand kunnen neerschieten en dan nog zou ik geen kiezers verliezen' Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden