Bloomberg geeft New York zijn eigen deltaplan

New York heeft zijn eigen deltaplan gelanceerd in de strijd tegen het water. Met de aanleg van waterkeringen, dijken, duinen en sluizen wil de stad zich gaan beschermen tegen stormen, de stijgende zeespiegel en de klimaatverandering. De verwoestingen die de orkaan Sandy vorig najaar aanrichtte, nopen tot onmiddellijke actie, zei burgemeester Michael Bloomberg.

NEW YORK - Hij sprak dinsdag op de Brooklyn Navy Yard, een voormalige marinewerf op een plek aan de East River, die in de zeventiende eeuw door Nederlandse kolonisten 'de Waal Boght' werd genoemd. Dit was toeval, maar het New Yorkse plan getuigt van een 'Nederlandse' aanpak. Dat wil zeggen dat het gericht is op het voorkomen van waterschade, terwijl Amerikanen zich tot dusver vooral concentreerden op het achteraf herstellen van de schade.


Dat Bloomberg nu kiest voor preventie heeft te maken met zijn overtuiging dat deltasteden als New York steeds kwetsbaarder worden als gevolg van de klimaatverandering. De wal moet het schip keren.


In de beginfase kost het plan twintig miljard dollar, maar op den duur zal er veel meer geld bij moeten, zei de burgemeester. 'Dit is urgent en het werk begint nu.' De klap die Sandy de stad vorig jaar oktober toebracht, heeft indruk op hem gemaakt. Een jaar eerder was de orkaan Irene al rakelings langs de stad gescheerd. Het komt zelden voor dat tropische stormen zo ver noordelijk komen, maar nu gebeurde het twee jaar achtereen.


Manhattan kreeg het onder Sandy zwaar te verduren: straten liepen onder, de stroom viel uit door het ontploffen van elektriciteitshuisjes, liften deden het niet meer. Het zuidelijk deel, waar rond Wall Street 's werelds financiële centrum is gevestigd, kreeg de volle laag. Groot was ook de schade op Staten Island en in de Rockaways, een buurt vlak bij Kennedy Airport, de luchthaven die ook enige dagen uitviel. Sandy kostte uiteindelijk 30 tot 50 miljard dollar, aan directe schade en verlies van economische activiteit. Dat kan niet te vaak gebeuren.


Daarom is er nu het plan. New York krijgt geen enorme dammen of grootschalige stormvloedkeringen voor de deur. Het gaat om 250 betrekkelijk kleinschalige maatregelen die de kwetsbaarheid van de stad moeten verminderen.


Het elektriciteitsnetwerk zal beter worden beschermd tegen wateroverlast. Net als ziekenhuizen en verpleeg-huizen. Op Staten Island en de Rockaways worden duinen aangelegd. Stranden zullen met extra zand worden versterkt. Er komen moerassen om overtollig water op te vangen.


Belangrijk worden - met name voor het eiland Manhattan - de tijdelijke waterkeringen, bestaande uit stalen palen met balken daartussen. Zij worden bij het stijgen van het water opgetrokken om te dienen als tijdelijke beschermingsmuur.


De vraag is nu wat er van het plan terechtkomt als Bloomberg eind dit jaar stopt. Hij kreeg lof van verscheidene kandidaten voor zijn opvolging, maar een van hen vroeg zich al hardop af of de gevolgen van de klimaatverandering niet overdreven worden. Ook zal niet iedereen het leuk vinden dat zijn uitzicht op zee straks verdwijnt door een duin, zei Bloomberg. Hij weet maar al te goed dat New Yorkers notoire lastpakken zijn met een kort geheugen. Maar ditmaal is het misschien anders: Sandy dreunt nog steeds na.


Mathijs van Ledden, van het Nederlandse advies- en ingenieursbureau Royal Haskoning DHV, is onder de indruk van het feit dat de New Yorkers in zeven maanden zo'n ambitieus plan hebben weten op te stellen.


Daarvoor zijn ze ook in Nederland geweest. 'Ze waren bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in onze tijdelijke waterkeringen, zoals we die in Kampen hebben.' Volgens Van Ledden zijn er veel contacten. 'Er is erkenning van onze kennis.'


Dat zei ook minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in maart bij een bezoek aan door Sandy getroffen gebieden in New York en New Jersey. 'Amerikanen kijken al langer naar Nederland omdat ze weten dat we de kennis en organisatie hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden