WEEKENDWIJZER

Bloodline, Vrancks, Bueno Vista Social Club

De 7 interessantste programma's dit weekend, van een nieuwe Netflixserie met Sissy Spacek tot Marco Borsato's terugblik op zijn carrière op RTL 4.

Jesse Heijnis en Madelon Meester
null Beeld Judith Baas
Beeld Judith Baas

1. Bloodline

Netflix

Een nieuwe week, een nieuwe serie van Netflix. Een luxe en spannende soap dit keer, met vlakke personages, maar ook een sloep vol (duistere) familiegeheimen en een geweldige cast en dito setting. In zonnig Florida maken we kennis met de stralende gezichten van de familie Rayburn. Het strandhotel van pa (Sam Shepard) en ma (Sissy Spacek) bestaat 45 jaar en dat wordt gevierd met speeches en cocktails. Maar er is een storm op komst in de vorm van hun oudste zoon, Danny (Ben Mendelsohn). 'Soms weet je dat er iets gaat gebeuren. Het stemmetje in je hoofd zegt dat er iets vreselijks mis zal gaan. Zo voelde ik me toen m'n broer thuiskwam', aldus detective John Rayburn (Kyle Chandler). Zo op het eerste gezicht doet iedereen zijn best Danny erbij te houden, maar slim ingezette, regenachtige flashforwards vertellen een heel ander verhaal. Danny is een zwart schaap tussen de wolven.

undefined

2. Vranckx

Zaterdag, Canvas, 20.10 uur

In Afrika sterven meer mensen aan kanker dan aan tuberculose, aids en malaria bij elkaar. Daarnaast lijden de patiënten veel meer pijn dan nodig. Dat komt doordat de overheid morfine niet als pijnbestrijder wil gebruiken, uit angst dat de voorraad wordt gestolen om te verkopen aan drugsverslaafden.

Daarom zijn er in Senegal, waar reporter Krishnan Guru-Murthy onderzoek doet naar het gebrek aan morfine, maar kleine hoeveelheden van deze pijnverlichter aanwezig: slechts genoeg voor enkele honderden patiënten per jaar. Het frustreert professor Claude Moreira van de kinderafdeling van het Dantecziekenhuis in Dakar in hoge mate: 'Het maakt me boos dat er medicijnen bestaan die de pijn wegnemen, maar dat wij ze simpelweg niet hebben in ons ziekenhuis', zegt ze in deze reportage die oorspronkelijk van het Britse Channel 4 is.

undefined

Senegal Beeld ANP
SenegalBeeld ANP

3. Buena Vista Social Club

Zondag, 20.30 uur, NPO Cultura

Omdat na 20 jaar er weer een nieuwe plaat van Buena Vista Social Club is verschenen, pakt Cultura uit met een avondje Cubaanse wereldmuziek. Te zien zijn twee Loladamusica-documentaires van Paul Hegeman. In Afro Cuban All Stars (1997) vertelt hij over de jaren voor het grote succes, De helden zijn weer thuis gaat over de periode erna. Aansluitend (22.00 uur) volgt een concert van het Frans-Cubaanse duo Ibeyi, bestaande uit tweelingzussen Lisa-Kaindé and Naomi Diaz, de dochters van Social Club-percussionist Anga Diaz.

undefined

4. The Genius of Photography

Zondag, Canvas, 20.35 uur

De laatste aflevering van deze zesdelige documentaireserie van de BBC over de fotografie, haar ontstaan, evolutie en haar toepassingsvormen gaat over de vraag: wat is een foto waard? Fotografie wordt steeds meer gewaardeerd als kunstvorm, dat blijkt wel uit de astronomische bedragen die soms voor een foto worden neergelegd. Anderzijds is de fotografie door de digitale revolutie democratischer en goedkoper geworden dan ooit tevoren. En dan zijn er ook nog fotografen die om artistieke en nostalgische redenen de digitale fotografie de rug toe keren en zweren bij fotografische technieken uit de 19de eeuw. Te zien is het werk van Jeff Wall, Andreas Gursky, Gregory Crewdson en Wan Qingsong, de belangrijkste hedendaagse Chinese fotograaf.

undefined

null Beeld Eddie Wexler
Beeld Eddie Wexler

5. Larie

Zondag, NPO 3, 21.25 uur

In deze onconventionele, nieuwe debatshow gaan cabaretiers met elkaar in debat over vragen als: Moeten we van Europa één land maken? Moet het broeikaseffect gestimuleerd worden? En kunnen we niet beter de maan afschaffen? Onder anderen Dolf Jansen, Henry van Loon en Sanne Wallis de Vries debateren mee, Arie Boomsma probeert de orde te handhaven. In de debatarena zetten ze alles op alles om het publiek te overtuigen van hun gelijk. Het publiek wijst uiteindelijk de winnaar aan van de humoristische strijd.

undefined

Dolf Janssen. Beeld Stefana
Dolf Janssen.Beeld Stefana

6. TegenlIcht

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

In Tegenlicht deze week een lofzang op urban mining: het terugwinnen van goud (en andere grondstoffen) en energie uit ons afval. Een ton kapotte mobieltjes, computers of ander elektronisch afval bevat zestig keer zoveel goud als een ton gouderts, zo blijkt.

In het Duitse Minden en in het Belgische Houthalen zijn bedrijven al begonnen met het afgraven van de vuilstortplaatsen waarvan ongeveer de helft van het afvalmateriaal, zoals staal en koper, kan worden gerecycled. Het gaat zelfs zo ver dat de kapotte telefoontjes en pc's die we jarenlang verscheepten naar de Derde Wereld nu weer worden teruggekocht.

undefined

Tegenlicht Joris Luyendijk. Beeld Still
Tegenlicht Joris Luyendijk.Beeld Still

7. Marco Borsato 25 jaar: Is Meer Dan Ik Alleen

Zondag, RTL 4, 22.30 uur

25 jaar geleden won Marco Borsato De Soundmixshow en sindsdien is hij misschien wel Nederlands bekendste zanger. Om zijn jubileum te vieren, blikt Borsato in deze zesdelige documentaireserie terug op zijn carrière.

De momenten die Borsato als zijn mooiste beschouwt (War Child, coachen bij The Voice, de film Wit Licht) komen voorbij, maar ook de dieptepunten, zoals het faillissement van The Entertainment Group. Openhartig vertellen de getuigen wat er in die dagen tijdens het veelbesproken faillissement is gebeurd. Ook zijn er de nog nooit eerder vertoonde, pijnlijke beelden van achter de schermen bij de persconferentie over het faillissement, waarbij Marco zeer geëmotioneerd raakte.

Madelon Meester

undefined

null Beeld Sander Koning
Beeld Sander Koning

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden