Blokkering Trumps inreisverbod definitief na besluit rechter Hawaii

De blokkade op de invoering van president Trumps omstreden inreisverbod voor burgers van zes moslimlanden, is definitief geworden. Een federale rechter op Hawaii heeft woensdag de opschorting van het inreisverbod verlengd. Op 15 maart had hij al een voorlopige blokkade afgekondigd.. Naar verwachting gaat het ministerie van Justitie in beroep tegen de uitspraak.

President Trump. Beeld null
President Trump.

Rechter Watson is van mening dat het decreet van Trump vooral bedoeld lijkt te zijn om moslims te weren uit de VS.

De rechter stelde eerder het verbod buiten werking in een zaak die was aangespannen door het bestuur van Hawaii. Het nieuwe verbod van Trump treft de inwoners van de islamitische landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Het oorspronkelijke inreisverbod gold ook voor inwoners van Irak en ontzegde Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd de toegang tot de VS. Watson veegde ook het nieuwe verbod van tafel van de regering-Trump om in de komende 120 dagen geen vluchtelingen toe te laten tot de VS.

Ook een rechter in Maryland bepaalde na de uitspraak van Watson dat het inreisverbod niet door de beugel kon. Het besluit van de twee rechters was een nieuwe klap voor de regering-Trump. De regering zei dat het tijdelijke verbod nodig was om terreuraanslagen te voorkomen.

Het Witte Huis had de eerste versie van het inreisverbod de afgelopen weken juist aangepast nadat diverse rechters het hadden geblokkeerd omdat het discriminerend zou zijn voor moslims. Maar de rechters op Hawaii en Maryland oordeelden dat het nog steeds neerkwam op een moslimban.

Economie

De regering kondigde medio maart aan in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechter in Maryland. Ook vocht het woensdag het tijdelijk besluit van Watson aan in de rechtszaal.

Het bestuur van Hawaii zegt dat het inreisverbod behalve discriminerend ook nadelig is voor de economie van de staat, die voor een flink deel afhankelijk is van de toeristensector. 'Het verbod is als een neonreclame met de steeds knipperende tekst 'Moslimban, Moslimban', aldus de baas van het OM van Hawaii Douglas Chin.

Trump bekritiseerde de rechterlijke uitspraak op Hawaii eerder deze maand meteen. Tijdens een bijeenkomst in Tennessee noemde hij het besluit 'verschrikkelijk'. De president suggereerde dat de juridische tegenwerking politiek gemotiveerd was.

Tegenkrachten

Twee rechters haalden deze maand een streep door de nieuwe versie van Donald Trumps tijdelijke inreisverbod. Lees in dit artikel van Amerika-correspondent Michael Persson hoe de Amerikaanse president weer stuit op juridische tegenkrachten.

Lees meer

Bullebak-aanpak
'The Art of the Deal'. Tja. Kennelijk is Donald Trump daar toch niet echt bedreven in, nu hij in het Witte Huis zit. Bullebak-aanpak blijkt in het Congres niet te werken.

Nederlaag
De plannen van Trump om Obamacare te vervangen haalde het niet. Veel Republikeinen waren niet onder de indruk van het slikken-of-stikken dreigement van Trump.

Tweede nederlaag Trump
Twee rechters haalden deze maand een streep door de nieuwe versie van Donald Trumps tijdelijke inreisverbod. Correspondent Michael Persson over hoe de Amerikaanse president stuit op juridische tegenkrachten.

Opinie: Overheid ís geen bedrijf
Anders dan een bedrijf, lost de overheid problemen op die niemand anders wil of kan oplossen, zegt Joris van der Voet, assistent-professor Publiek Management aan de Universiteit Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden