Blokkeerders anti-Zwarte Piet-demonstranten moeten voor de rechter verschijnen

In juni moeten 34 mensen voor de rechter verschijnen die op de dag van de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten tegenhielden op de A7 bij Joure. Ze worden vervolgd wegens het veroorzaken van een gevaarlijke verkeerssituatie door de wegversperring en het verhinderen van een demonstratie. De verdachten hebben deze week een dagvaarding gekregen.

Twee bussen van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet werden in november op de A7 bij Joure tegengehouden. Beeld jorris van gennip

‘Wanneer mensen het niet eens zijn met het standpunt waarover wordt gedemonstreerd, zijn er in een democratische samenleving vele manieren om daar uiting aan te geven’, aldus persofficier van justitie Gerbren Wilbrink in een videotoelichting van het OM. ‘Het verhinderen van een demonstratie is echter een strafbaar feit en het OM tilt daar zwaar aan.’

De blokkade op 18 november vorig jaar kwam tot stand na een oproep op Facebook door Jenny Douwes. Zij wordt vervolgd wegens opruiing. Na een aanmaning door de politie haalde ze haar oproep offline, maar toen was het hek al van de de dam.

De wegversperders werden niet meteen ter plaatse aangehouden, volgens justitie om de bussen met demonstranten zo snel mogelijk een vrijgeleide te geven. Wel werden kentekens genoteerd. In januari maakte het OM bekend strafrechtelijk onderzoek te doen. Er waren toen 31 verdachten in het vizier, van wie 18 waren opgespoord.

Vanwege de omvang van de zaak zijn er drie zittingsdagen gepland in de rechtbank van Leeuwarden. Hun advocaat Richard van der Weide – die uit sympathie aanbood hen voor niets bij te staan – zei eerder dat de verdachten in verband met het principiële karakter van de zaak’ vrijwillig bij de politie een verklaring zouden afleggen. Het is onduidelijk of dat ook is gebeurd. Om eventuele boetes te betalen, haalden sympathisanten ruim 40.000 euro op tijdens een inzamelingsactie.

Van der Weide wil niet inhoudelijk reageren op het bericht dat de wegversperders voor de rechtbank moeten verschijnen. ‘Het is heet van de naald.’ De advocaat wil ook niet bevestigen of hij de verdachten nog steeds bijstaat. ‘Daar is wat onduidelijkheid over ontstaan.’ 

Uit een verslag, door de Volkskrant verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), blijkt dat de politie ter plaatse bij de blokkade al ter overweging gaf de demonstratie in Dokkum te verbieden. Er ontstond ‘negatief sentiment’ onder de demonstranten en de kans op confrontaties werd aanzienlijk’ geacht: ‘Er zal vermoedelijk geknokt moeten worden’, meldde de politie.

De veiligheidsdriehoek (loco-burgemeester, OM, politie) erkende het gevaar, maar vond dat aanvankelijk niet opwegen tegen ‘het gewicht van het recht op betoging’. Drie minuten later werd de demonstratie in Dokkum echter alsnog verboden, omdat er signalen binnenkwamen dat de anti-Zwarte Piet-demonstranten met ‘zwaar vuurwerk’ werden opgewacht. De veiligheid van betogers en anderen kon niet meer gegarandeerd worden, aldus het oordeel dat het noodbevel inluidde. De bussen met teleurgestelde demonstranten werden teruggestuurd naar Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.