Update

Blokkades opgeheven, bussen rijden Oranje binnen

De bussen met asielzoekers die dinsdagavond de opvanglocatie in het Drentse dorp Oranje probeerden te bereiken, zijn daar in de nacht van dinsdag op woensdag alsnog aangekomen. Boze bewoners hielden lange tijd wegen geblokkeerd en belaagden staatssecretaris Dijkhoff tijdens een bezoek aan Oranje.

Een taxi met asielzoekers uit het vakantiepark in Oranje probeert een blokkade van bewoners te passeren.Beeld anp

De bewoners verzetten zich tegen het opgedrongen besluit van Staatssecretaris Klaas Dijkhoff om 700 extra asielzoekers in het dorp onder te brengen. Die blokkades zijn inmiddels opgeheven, waarna twee bussen onder politiebegeleiding alsnog naar het vakantiepark konden rijden waar de vluchtelingen onderdak krijgen.

Eerder op de avond blokkeerden boze bewoners de auto van Dijkhoff toen hij het Drentse dorp wilde verlaten. Hij was daar om zijn besluit toe te lichten. Zijn chauffeur wilde vervolgens via een andere route het dorp verlaten, maar daar blokkeerde een vrouw de weg. Nadat zij was weggesleurd kon Dijkhoff zijn weg vervolgen.

Volgens het Dagblad van het Noorden zou de vrouw gewond zijn geraakt aan haar arm. Volgens BNR hebben dorpsbewoners een deur opengetrokken, een spiegel afgerukt en tegen het voertuig getrapt toen de auto even tot stilstand kwam. Bij de NOS zijn beelden van het incident te zien.

Burgemeester Ton Baas van de gemeente Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt, kon dinsdagavond in het tv-programma Nieuwsuur nog geen nadere details over de incidenten geven. Het dwingende voorstel van de staatssecretaris om extra asielzoekers op te vangen accepteert hij niet, zo zei hij.

Bekijk hieronder het filmpje waarop te zien is hoe de vrouw voor de auto van Dijkhoff wordt weggetrokken. Tekst loopt door onder video.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en justitie)Beeld anp

Besloten bijeenkomst

In een besloten bijeenkomst werden de bewoners dinsdagavond bijgepraat over de komst van de extra asielzoekers. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar is woedend over het besluit. 'Vanuit mijn rol zie ik toe op de kwaliteit van het openbaar bestuur. Wat hier gebeurt, is niet te begrijpen en draagt zeer zeker niet bij aan draagvlak en bereidheid onder inwoners om asielzoekers op te vangen.'

Volgens Tichelaar doet Oranje al heel veel. 'Oranje vangt met hulp van inwoners, verenigingen en ondernemers al meer asielzoekers op dan te dragen is in dit dorp. In Drenthe doen gemeenten hun best om onder enorme tijdsdruk, in afstemming met inwoners, zo veel mogelijk asielzoekers op te vangen. Dat dit aantal wordt verdubbeld zonder fatsoenlijk overleg is niet te begrijpen. Wij gaan hierover graag in overleg met de staatssecretaris.'

Beeld anp

Vakantiepark

Vorig jaar was er ook al ophef in Oranje over de komst van asielzoekers. Aanvankelijk zouden er op Vakantiepark Oranje 1400 asielzoekers worden opgevangen. Dat terwijl het dorp slechts 140 inwoners telt. Na veel protest werd het aantal asielzoekers uiteindelijk vastgesteld op 596. Inmddels is dat gegroeid naar 700.

Burgemeester Baas zegt tegenover het ANP de opgelopen emoties te begrijpen. Hij betreurt de gang van zaken. 'We hadden de balans gevonden en dat wordt bij pennenstreek teniet gedaan', zei hij over het dwingende besluit van Dijkhoff.

Lees ook

Het vakantiepark van Hennie van der Most kwijnde weg door de crisis. Dankzij de komst van 1.400 vluchtelingen is de ondernemer in amusement en staal er in een klap bovenop. 'Super.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden